Vârstnicii şi asiguraţii sistemului de pensii trebuie să ştie că prima serie de distribuire a biletelor de tratament începe pe 15 februarie. În această perioadă se pot depune cereri pentru bilete la Casa Judeţeană de Pensii. Pentru prima serie, biletele de tratament sunt pentru staţiunile Moneasa, 1 Mai, Buziaş, Geoagiu, Amara, Bala, Bizusa, Covasna, Lacul Sărat, Niculina, Olăneşti, Pucioasa şi Sărata Monteoru.

Repartiţia locurilor la tratament balnear în complexe aparţinând unor operatori economici privaţi se va face după atribuirea contractelor pe care aceştia le vor încheia cu Casa Naţională de Pensii Publice. Date despre acestea vor fi comunicate ulterior. Biletele gratuite vor fi împărţite pe serii şi staţiuni, pensionarilor de invaliditate în baza programului de recuperare stabilit de medicul expert de asigurări sociale, veteranilor de război, salariaţilor care lucrează în zona I şi II de expunere la radiaţii, beneficiarilor de indemnizaţii, precum şi persoanelor adulte cu handicap. În cursul unui an calendaristic se poate elibera un singur bilet de tratament aceluiaşi beneficiar, indiferent dacă este cu plata unei contribuţii sau gratuit.

Aproape 60.000 de bilete pentru toate judeţele

Repartizarea biletelor se face în funcție de un punctaj. Dacă pensionarul a primit un bilet de tratament în ultimii doi ani, poate fi depunctat. Sunt favorizaţi cei care nu au fost în staţiune în ultima perioadă, dar atribuirea este influenţată şi de cuantumul sau categoria pensiei pe care o încasează pensionarul (pensie de invaliditate, pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială). Ministerul muncii a anunțat că a propus pentru acest an, în total, aproape 60.000 de bilete de tratament, pentru toate judeţele. Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern al Ministerului Muncii, aceste bilete ar urma să fie repartizate pe maxim 19 serii de trimitere, iar durata unui sejur va fi de 16 zile. Numărul biletelor de tratament balnear care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi speciale, cu caracter reparatoriu, se va stabili prin aplicarea unei cote de maximum 15 la sută din totalul biletelor. Proiectul de act normativ mai stabileşte că, în perioada unui an calendaristic, fiecare vârstnic îndreptățit poate beneficia de un singur bilet de tratament.

Criteriile de eliberare a biletelor de tratament vor fi publicate pe site-ul Casei Judeţene de Pensii Arad şi pe cel al CNPP Bucureşti.

Recomandările redacției