Bugetul primăriei municipiului a fost supus în acest an modificărilor mai mult decât în anii precedenți, situație generată de pandemia de coronavirus, când banii s-au îndreptat înspre sănătate pentru a putea lupta contra virusului. Însă, anul trecut primăria a alocat foarte puțini bani sănătății, numai 11,3 mlioane dintr-un total de cheltuieli de 474 milioane de lei, punând accentul pe „cultură, recreere și religie”, unde a fost alocată suma de 87,6 milioane de lei. Nici în alte orașe considerate mai dezvoltate decât Aradul situația nu stă mult mai bine. Spre exemplu, Oradea a alocat 34, 6 milioane de lei pentru sănătate, cam același procentaj ca Aradul dacă e să luăm proporțional cheltuielile din municipiul din Bihor. Într-adevăr, cheltuielile de personal din primărie sunt numeric mai mici în Oradea decât în Arad.

Dar, există și reversul medaliei dacă tot e să comparăm cheltuielile din urbea noastră cu cele ale orașelor învecinate, astfel că la Timișoara cheltuielile de personal sunt aproape de trei ori mai mari decât în capitala județului nostru (de luat în considerare că și veniturile totale sunt duble). Oricum, potrivit unei analize publicată de hotnews.ro, nicio reședință de județ nu se întreține total din veniturile proprii, deși Oradea e foarte aproape de acest deziderat.

Așadar, în anul trecut, Aradul a avut venituri totale în valoare de 365,9 milioane de lei și cheltuieli de 474 milioane de lei, dintre care 80,97 au mers spre cheltuieli de personal, 18, 4 asistență socială, 15,5 milioane de lei – fonduri europene, 77,8 milioane de lei -investiții, 48,4 milioane de lei au mers spre învățământ, 11, 3 spre sănătate și 87,6 milioane spre cultură, recreere și religie. Pentru a-și mai spăla păcatele la capitolul evenimente culturale, Aradul a alocat bani serioși spre acest domeniu, dar cam toate reședințele de județ din țară au ales să pompeze mai mulți bani spre cultură, recreere și religie, decât în sănătate.

Recomandările redacției