Primăria Arad dă asigurări că Parcul Mihai Eminescu nu va fi desfiinţat

0
512
parc
Parcul Eminescu va fi modernizat împreună cu Faleza Mureşului

 

Reprezentanţii municipalităţii au dat asigurări, luni, că propunerile de reamenajare a zonei Parcul Eminescu – Malul Mureşului nu vizează desfiinţarea parcului.

Municipalitatea a exprimat acest punct de vedere după ce au apărut mai multe divergenţe cu privire la acest subiect.

„Subliniem ferm că intenția Primăriei nu este de a desființa vreun parc existent, ci de a pune în valoare  zona malului Mureșului, cu Parcul Eminescu și edificiile de patrimoniu din apropiere”, se precizează într-un comunicat de presă remis luni de Primăria municipiului Arad.

 

Soluţii pentru viitor

 

În acelaşi comunicat se mai spune că una din responsabilitățile administrației este aceea de a gândi soluții pentru viitorul orașului. „Considerăm că în secolul XXI Aradul are nevoie și de idei inovative pentru a crește calitatea spațiului public și a serviciilor urbane. Orașul trebuie să facă față provocărilor pe care le aduc, în mod inevitabil, viața modernă și evoluția urbană”, se mai spune în comunicatul de presă.

De asemenea, reprezentanţii Primăriei Arad au mai specificat că este normal ca într-o comunitate să existe diferențe de opinie cu privire la planuri ale administrației, cu atât mai mult atunci când acestea implică abordări sau soluții noi.

„Constatăm însă că acuzațiile de «distrugere a Parcului Eminescu» repetă același scenariu de dezinformare folosit în urmă cu câțiva ani, pe când Primăria era acuzată că distruge Parcul Copiilor sau teii de pe Bulevardul Revoluției. Respectăm fiecare opinie, înțelegem faptul că o idee nouă stârnește uneori neîncredere sau teamă, dar nu putem să acceptăm acuzațiile de rea-intenție care sunt aruncate permanent asupra administrației locale. Acestea nu sunt parte a civismului resposabil ci doar acțiuni de manipulare a emoțiilor publicului”, mai precizează reprezentanţii Primăriei Arad.

De asemenea, în comunicatul de presă se mai menţionează că „ideea pe care o propunem nu s-a născut dintr-un capriciu ci este fundamentată pe premize obiective: necesitatea de a revitaliza spațiile publice prin regenerarea imaginii și funcționalității, nevoia de zone pietonale, prognozele de evoluție a traficului, necesitatea de a proteja zona centrală a orașului de circulația auto, nevoia de spații de parcare”.

În opinia reprezentanţilor municipalităţii, zona falezei Mureșului din centrul Aradului și Parcul Eminescu necesită intervenții importante pentru a fi mai bine puse în valoare.

„Am studiat atent și soluții pe care alte orașe din lume le-au adoptat. Prin varianta de «etajare» s-ar obține un spațiu pietonal mai generos, cuprinzând parcul, concomitent cu un amplasament pentru o parcare colectivă. În favoarea viabilității acestei propuneri există destule exemple de grădini și parcuri care stau peste structuri construite, cunoscute chiar din antichitate. Realitatea a demonstrat că din punct de vedere tehnic este posibilă realizarea de plantații din cele mai complexe, impactul estetic și bilanțul de mediu fiind de multe ori superior proiectelor peisagere clasice.

Am informat publicul asupra acestei propuneri, cu elementele care există în această etapă incipientă, de analiză, deoarece este o noutate și va fi o decizie importantă pentru viitorul Aradului. Fezabilitatea va fi evaluată de arhitecți urbaniști și proiectanți, care vor indica soluțiile tehnice și costurile estimative. Când aceste date și detalii vor fi disponibile se va intra în dezbatere, iar decizia finală va fi luată și asumată de Consiliul Local Municipal”, se arată în încheierea comunicatului de presă.

 

Pasaj şi parcări subterane

 

La sfârşitul anului trecut, Primăria Arad a început procedurile de licitaţie pentru elaborarea studiului de fezabilitate a proiectului de regenerare urbană în zona Enescu – Palatul de Justiţie din municipiul Arad, care cuprinde amenajarea unui pasaj subteran pentru circulaţia autovehiculelor, amenajarea unei parcări subterane, precum şi modernizarea Parcului Mihai Eminescu.

Imediat după publicarea acestui anunţ, în special în mediile online, mai multe organizaţii civice au protestat cu privire la eventuala desfiinţare a Parcului Eminescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.