drumuri[1]

Primăria municipiului Arad şi Consiliul Judeţean Arad au început pregătirile pentru accesarea fondurilor europene destinate modernizării infrastructurii, printre proiecte regăsindu-se construirea unui pod cu ecluză pe Mureş, dar şi modernizarea celor mai circulate drumuri judeţene cum ar fi Arad-Pâncota-Buteni.

Consiliul Judeţean Arad a început demersurile de pregătire a proiectelor, astfel încât odată cu lansarea oficială a axei prioritare să poată fi depuse cererile de finanţare.

Astfel, pentru sectoarele de drum propuse sunt finalizate DALI – documentaţia de avizare a lurărilor de intervenţie pt.drumuri existente, respectiv Studiu de Fezabilitate pentru drumurile noi, documentele cadastrale ale drumurilor (o cerinţă obligatorie nouă pentru obţinerea finanţării) şi studiile de trafic.

„Am reușit să facem modificări în ceea ce privește drumurile pe care Consiliul Județean Arad le va putea realiza în exercițiul financiar 2014-2020, drumuri care au fost aprobate în Consiliul de Dezvoltare Regională pe 31 iulie 2015. Am reușit să modificăm propunerea făcută inițial și am venit cu o altă propunere, care deservește mult mai mulți cetățeni ai județului Arad. Este vorba despre drumul Arad-Pâncota-Buteni, o axă care traversează județul și care va deservi câteva zeci de mii de cetățeni. Proiectul inițial prevedea construcția drumului Lipova-Șiștarovăț-Cuveșdia-limita cu județul Timiș, un drum care deservea câteva sute de persoane, dar care înghițea foarte mulți bani, pentru că acolo trebuia făcut totul de la zero. Acest drum a fost trecut de la priorități la rezerve și cred că acest nou proiect este unul mult mai bun și mai util pentru arădeni. În acest moment noi, Consiliul Județean Arad, avem toate documentațiile și așteptăm ca Ministerul Dezvoltării să dea drumul ghidurilor pentru ca toate aceste proiecte să poată fi depuse și să începem procedurile legale”, a declarat președintele interimar al Consiliului Județean Arad, Adrian Țolea.

Proiectele vor fi accesate pe Prioritatea de investiţii 6.1 Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terţiare la infrastructura TEN – T, prima axă lansată din POR 2014 – 2020. În septembrie 2015 va fi deschisă oficial axa, iar termenul limită de depunere a proiectelor va fi martie 2016.

Judeţul Arad va putea să acceseze fonduri în valoare de 25 de milioane de euro.

 

Ce drumuri sunt pe lista de proiecte a CJ Arad

Reabilitare DJ 709 km Arad -Pâncota și Reabilitare DJ 792C, Buteni – Şilindia – Târnova – Pâncota  -61 km. – valoare estimată 28,9 mil. euro

Modernizare DJ 709E, Sânpetru German – lim. jud. TM – 7,4 km. şi Reabilitare DJ 682, Arad – Felnac – 7,2 km.  – valoare estimată – 6,8 milioane euro

 

Centura de Sud-Est a municipiului va avea pod şi ecluză

De asemenea, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a anunţat, zilele trecute, că municipalitatea se pregăteşte să acceseze fonduri europene pentru realizarea centurii de Sud-Est a oraşului, care va avea în componenţă un pod peste Mureş şi o ecluză.

Centura de Sud – Est a oraşului va începe din zona autostrăzii din Aradul Nou, va merge spre cartierul Sânicolaul Mic până în Vladimirescu, la intersecţia cu fostul Combinat Chimic, iar valoarea estimată a proiectului este de 14 milioane de euro.

“La ultima şedinţă a Comitetului Regiunilor, am reuşit să introducem pe lista proiectelor de rezervă Centura Sud-Est a municipiului Arad. Am apelat la Agenţia de Drumuri Naţionale care a realizat un studiu, ne-am consultat cu dânşii, am văzut valoarea aproximativă şi am decis în cadrul Primăriei să realizăm Studiul de Fezabilitate pentru această centură. Proiectul a intrat în regimul proiectelor de rezervă din regiunea vest. Regret că noi nu am fost consultaţi de Consiliul Judeţean Arad pentru a poziţiona acest drum în interesul municipiului şi judeţului, dar am avut înţelegere la nivel regional şi vom începe pregătirile pentru Studiul de Fezabilitate, apoi  se va realize Proiectul Tehnic şi sperăm să avem o finanţare europeană”, a spus Gheorghe Falcă.

Primarul a mai declarat că centura de Sud-Est a municipiului Arad prevede şi realizarea unui pod peste Mureş cu o ecluză astfel încât râul va deveni navigabil. Atât podul cât şi ecluza vor fi realizate din fonduri UE.

“Trecerea Mureşului dorim să o realizăm pe o ecluză astfel încât să dăm valoare Mureşului, să poată fi navigabil. Astfel, vom realiza pe bani europeni această ecluză. De asemenea vom încerca să mai facem şi cea de-a doua ecluză tot din fonduri europene, prin programul transforntalier româno-maghiar. Pentru acest lucru, vom intra în consultări cu Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului, pentru că, în acest moment, avem avizul de realizare a celei de-a doua ecluze pe râul Mureş”, a mai declarat primarul.

Într-o şedinţă a Consiliului Local Municipal Arad va fi supus aprobării un proiect de hotărâre care prevede realizarea Studiului de Fezabilitate privind realizarea centurii de Sud-Est a oraşului cu un pod peste Mureş şi o ecluză.

 

Recomandările redacției