Primăria Arad va transforma Parcul Eminescu în Parcul Central al oraşului

2
479

prezentaree

Primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a prezentat vineri planurile de viitor ale municipalității pentru dezvoltarea Aradului pe termen mediu și lung.

Prezentarea a început cu o trecere în revistă a situației spaţiilor verzi din oraş: ce s-a pierdut începând 1990 prin aprobarea de construcții și ce s-a recâștigat din 2004 încoace.

În ultimii 10 ani municipalitatea a plantat peste 14.000 de copaci, a amenajat peste 120.000 de metri pătrați de spații verzi irigate, a pus în valoare Parcul Pădurice, a amenajat noul parc pentru copii din zona Polivalentă-Micălaca III, a reabilitat Parcul Orizont și Parcul Copiilor de pe str. Dragalina, a reamenajat scuaruri și alte spații verzi.

Edilul a amintit și proiectele pe care Primăria le-a demarat pentru modernizarea și regenerarea urbană a cartierelor de blocuri.

Gheorghe Falcă a intrat apoi în miezul expunerii: prezentarea conceptului de dezvoltare durabilă a Aradului, fundamentat pe cele trei elemente definitorii ale identității urbane: zona de patrimoniu construit, râul Mureș, Cetatea și pe legăturile care trebuie să fie create între ele. Obiectivul este crearea unui ansamblu cu valoare de “Parc Central” al orașului, care să integreze întreaga zonă verde a Cetății cu parcurile și zonele verzi de pe ambele maluri ale râului Mureș.

Pe baza analizelor și recomandărilor formulate de colectivele de specialiști care au elaborat în ultimii ani studii privind evoluția traficului urban, spațiile verzi și integrarea Cetății Aradului în circuitul civil, primarul a prezentat soluțiile avute în vedere pentru reducerea traficului auto în zona centrală în favoarea circulației pietonilor, prin amenajări de zone pietonale și construirea de parcări precum și pentru asigurarea căilor de acces (poduri pietonale) între oraș și Cetate.

Primarul a explicat că analizele specialiștilor indică drept punct – cheie zona Parcului Eminescu iar propunerea de reamenajare, care a stârnit recent unele emoții între arădeni, este menită să ofere concomitent atât spațiul verde pentru recreere și promenadă pe care îl doresc arădenii cât și soluția pentru trafic, subliniind că singurul aspect “sensibil” al propunerii – situația arborilor valoroși – poate fi clarificat de specialiștii care au soluțiile pentru conservarea acestora.

“Dacă în urmă cu peste 100 de ani s-au putut gândi proiecte de anvergură pentru viitorul orașului, mă refer la edificii ca Palatul Administrativ, Palatul Cultural, Colegiul “Moise Nicoară”, cred că și noi acum, în secolul XXI, suntem capabili și avem posibilitățile tehnice să facem acest parc și mai frumos decât este”, a precizat primarul.

La finalul expunerii, Gheorghe Falcă a mulțumit echipei și membrilor Consiliului Local și a anunțat că municipalitatea va retrage propunerea de reamenajare a Parcului Eminescu în condițiile în care este foarte importantă pentru oraș iar opinia publică are nevoie de o mai bună informare atât asupra proiectului cât și asupra conceptului de ansamblu privind dezvoltarea Aradului.

“Am decis să retragem acum acest proiect, dar nu renunțăm la idee. Am să merg peste tot să le explic arădenilor ce trebuie să facem, sunt convins că vor înțelege corect și vor susține ideea pentru viitor »  a încheiat primarul Aradului.

2 COMENTARII

  1. Fiind in varsta, pot sa spun ca minispatiul verde, numit Padurice, pe vremea copilariei mele era chiar padurice. De atunci, 80% din suprafata a fost acoperit de cladiri (cu binecuvantarea a generatii de arhitecti-sefi, corupti). In celelalte zone, unde s-au facut investitii – irigatii, alei, banci, jocuri pentru copii etc., spatiul verde nu a fost „extins ca suprafata” ci a fost „reamenajat”. Ideea de baza este ca spatiile verzi trebuie extinse angrenand noi suprafete – zona fostei caramidarii, zona dintre subcetate – Aradul Nou, zona izlazului Micalaca, zona din jurul Cetatii dar si plantarea cu arbori a unor strazi „aride”, cum ar fi Kogalniceanu, Condurasilor, Cocorului, Padurii, valorificarea ochiurilor de apa Homocurile, sau cel de la capatul strazii Bucovinei etc. Deci, ar trebui un proiect serios, de perspectiva.
    Referitor la circulatia blocata de parcuri – gasirea de alternative ocolotoare. In centru – exclusiv pietonal + biciclete + tramvaie. Auto – exclus total.

  2. Unde or fi aia 14.000 de copaci ? Ati pus in valoare parcul Padurice prin micsorare ! Dar desigur „unii” nu erau „veniti” in Arad cand Paduricea era Padurice… Amenajat, reabilitat, reamenajat, niciodata CREAT ! Daca reamenajarea Parcului Eminescu este gandita de aceiasi „specialisti” ca si reamenajarea Pietei Mihai Viteazu (zona pietonala in spatele pietei… unde oricum exista trotuar si nu prea circula nimeni comparativ cu celelalte laturi… dar trebuiau cumparate bordurile…) atunci deja avem o idee… Nu mai e nevoie sa se deranjeze Dl. Primar prin cartiere sa explice…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.