Primăria a decis organizarea unui referendum pe tema Parcului Eminescu

1
388

prezentare1Primarul Gheorghe Falcă, a prezentat, la sfârşitul săptămânii trecute, planurile de viitor ale municipalității pentru dezvoltarea Aradului pe termen mediu și lung, printre acestea transformarea Parcului Eminescu în cel mai mare parc al Aradului, care se va numi Parcul Central.
Prezentarea a început cu o trecere în revistă a situației spaţiilor verzi din oraş: ce s-a pierdut începând cu 1990 prin aprobarea de construcții și ce s-a recâștigat din 2004 încoace.
În ultimii 10 ani, municipalitatea a plantat peste 14.000 de copaci, a amenajat peste 120.000 de metri pătrați de spații verzi irigate, a pus în valoare Parcul Pădurice, a amenajat noul parc pentru copii din zona Polivalentă – Micălaca III, a reabilitat Parcul Orizont și Parcul Copiilor de pe str. Dragalina, a reamenajat scuaruri și alte spații verzi.
Primarul a explicat că analizele specialiștilor indică drept punct – cheie zona Parcului Eminescu iar propunerea de reamenajare, care a stârnit recent unele emoții între arădeni, este menită să ofere concomitent atât spațiul verde pentru recreere și promenadă pe care îl doresc arădenii cât și soluția pentru trafic, subliniind că singurul aspect „sensibil” al  propunerii – situația arborilor valoroși – poate fi clarificat de specialiștii care au soluțiile pentru conservarea acestora.
„Dacă în urmă cu peste 100 de ani s-au putut gândi proiecte de anvergură pentru viitorul orașului, mă refer la edificii ca Palatul Administrativ, Palatul Cultural, Colegiul «Moise Nicoară», cred că și noi acum, în secolul XXI, suntem capabili și avem posibilităţile tehnice să facem acest parc și mai frumos decât este”, a precizat primarul.
La finalul expunerii, Gheorghe Falcă a mulțumit echipei și membrilor Consiliului Local și a anunțat că municipalitatea va retrage propunerea de reamenajare a Parcului Eminescu în condițiile în care este foarte importantă pentru oraș iar opinia publică are nevoie de o mai bună informare atât asupra proiectului cât și asupra conceptului de ansamblu privind dezvoltarea Aradului. „Am decis să retragem acum acest proiect, dar nu renunţăm la idee. Am să merg peste tot să le explic arădenilor ce trebuie să facem, sunt convins că vor înţelege corect și vor susţine ideea pentru viitor »  a încheiat primarul Aradului.
Referendum pentru parc
În următoarele şase luni, atât primarul cât şi angajaţii primăriei vor derula o campanie de informare a cetăţenilor, campanie care va avea loc în fiecare cartier.
„Informarea publică o să dureze şase luni, mai ales că o să legăm această informare publică de ceea ce înseamnă Capitală Culturală Europeană, de ceea ce înseamnă preluarea cetăţii. Pentru că în ceea ce priveşte cetatea vom lua legătura cu reprezentan­ţii Facultăţii de Arhitectură din Timişoara şi în acel moment se va redeschide subiectul, cu alt titlu: Parc central. Lumea trebuie să realizeze că noi vom realiza cel mai mare parc central al municipiului Arad, care, sub el, va avea atât locuri de parcare cât şi două sensuri de circulaţie”, a susţinut Gheorghe Falcă.
Referitor la faptul că organizatorii protestelor din Parcul Eminescu au anunţat o victorie a societăţii civile împotriva municipalităţii în cazul acestui proiect primarul a precizat că acest lucru nu este atât de important.
„E prea puţin important ce va susţine cineva. E important ca cetăţenii să aibă informaţia corectă şi pentru acest lucru noi vom lucra şase luni. O să avem ocazia să le arătăm oamenilor cât am investit noi în spaţii verzi, pentru că în ultimii zece ani au fost plantaţi peste 14.000 de copaci în municipiul Arad, suntem singura administraţie care ne-am ocupat de parcuri, care am făcut o instalaţie de irigat pentru spaţiul verde şi suntem singura administraţie care avem proiecte pentru spaţiul verde şi regenerarea urbană. După ce oamenii vor vedea că suntem serioşi nu excludem organizarea unui referendum, pentru că în spatele noştri sunt specialişti, sunt persoane care au lucrat la nişte documente”, a concluzionat primarul.

1 COMENTARIU

  1. 14000 numarate d Pristanda (dar achitate). Real, si neuscate 140. Cat despre traficul din azona – sa fie redus prin taxare suplimentara (v. Londra sau alte orase mari).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.