verdePrimăria Arad va de­rula, în acest an, un amplu proiect de revitalizare a spaţiilor verzi din oraş, care cuprinde lucrări de amenajare de parcuri, ame­najarea de spaţii verzi, plantări de arbori şi întreţinerea spaţiilor verzi.
Conform proiectului Bugetului general de venituri şi cheltuieli al municipiului Arad pe anul 2014, a fost alocată suma de 7.500.000 lei (peste 1,6 milioane euro) pentru întreţi­nerea şi salubrizarea spaţiilor verzi, amenajări de spaţii verzi în scuaruri şi adiacent carosabilului din cartiere.
Astfel, se are în vedere amenajări de spaţii verzi în scuaruri în Piaţa Bujac şi Piaţa Gai pe o suprafaţă de aproximativ 26.000 de metri pătraţi. De asemenea, va continua amenajarea spaţiilor verzi adiacente blocurilor de locuinţe de tip condomeniu, dar şi adiacente institu­ţiilor publice, instituţiilor de învăţământ, ONG-urilor şi societăţilor comerciale. Lucrările de amenajare a acestor zone constau în pregătirea şi curăţarea terenului, completarea cu pământ, gazonare, plantare arbori foioşi şi conifere şi udarea materialului săditor după plantare. Totodată, se vor achiziţiona arbori pentru completarea aliniamentelor stradale şi plantări în parcuri, deoarece în ultimii ani, din cauza secetei prelungite, au fost tăiaţi mulţi arbori uscaţi, sau a căror stare vegetală impunea tă­ierea acestora.
Tot în acest an, vor fi amenajate două parcuri noi în municipiul Arad, în cartierele Gai şi Bujac.
Parcul din cartierul Gai va fi amenajat pe un teren de 17.800 de metri pătraţi, în zona Bisericii Ortodoxe sârbe. Tema parcului este inspirată din istoricul cartierului Gai. Proiectul prevede realizarea unui loc de întâlniri de grup, de alei şi plantarea de vegetaţie din diferite categorii, compoziţii florale, arbuşti pitici şi de talie medie. Parcul din cartierul Bujac va fi amenajat pe strada Trotuşului, într-o zonă de case şi va fi destinat, în special tineretului din cartier, dar va avea şi o zonă pentru vârstnici. Parcul din Bujac va fi amenajat pe o suprafață de 6.790 mp.
Pentru amenajarea şi întreţi­ne­rea spaţiilor verzi au fost încheiate contracte de servicii cu SC Green City Andliv SRL, SC Gospodă­rirea Comunală SA, SC Rogera SRL şi SC Universul Verde SRL.
(Ş.M.)

Recomandările redacției