poză 1 poză 2 poză 3 poză 4 poză 5În acești ultimi ani, majoritatea persoanelor care au dorința să investească într-un domeniu sau altul se lovesc în primul rând de greutatea găsirii unei locații avantajoase pentru derularea respectivei investiții, mai ales dacă e vorba de o activitate productivă. În acest context, este aproape de neînțeles atitudinea unui investitor ce a reușit să aibă un spațiu amplu – și construcțiile aferente – de pe raza comunei Frumușeni și pe care a ajuns să-l lase nefolosit, chiar în paragină. Firește acest lucru s-a întâmplat, probabil, datorită unor probleme de ordin financiar, situație care nu face obiectul prezentului articol.
Spațiu industrial, ajuns „pericol public“
Aspectul asupra căruia vrem să atragem atenția este legat de pericolul public pe care-l repre­zintă acest spațiu lăsat de izbeliște. În plus, se mai pune și problema pierderilor: în buzunarul investitorului – prin oprirea acti­vității; în buzunarul… comunității – prin neplata taxelor aferente precum și cele înregistrate prin blocarea locației de atâția ani, timp în care s-ar fi putut începe o altă investiție aici care să aducă noi locuri de muncă pentru localnici („înainte“ aici lucrau și 2.000 de oameni!) și bani la bugetul local.  Și, ca și când asta n-ar fi fost de ajuns, situația s-a agravat deoa­rece de aceeași indiferență a ajuns să dea dovadă și… lichidatorul res­pectivei societăți. Asta cu toate avertizările și solicitările făcute de factorii locali, după cum reiese și din actele puse la dispoziție de reprezentanții administarției locale ai comunei Frumușeni. „Este vorba de unitatea din localitatea Frumușeni, aflată la intrarea în sat Frumușeni – venind dinspre Arad care este fosta Fermă de coșuri (de nuiele – n. red.) de pe vremuri. În adresele trimise de noi lichidatorului i-am explicat ce ne deranjează pe noi: de atâta vreme, de 6 ani – respectiv din 2009, nu se ia nici o măsură. A intrat în fa­liment, am înțeles; dar nici nu se vinde să ni se dea banii datorați la bugetul local, nici nu fac curat ca să nu mai fie un pericol“ ne spuneau reprezentanții Primăriei Frumușeni.
Solicitările autorităților locale
Administrația locală a fost cât se poate de conciliantă, dând dovadă de multă înțelegere, după cum reiese și din adresele de atenționare trimise lichidatorului. Astfel, în adresa numărul 468 din 6 februarie a.c., trimisă lichi­datorului  „ACTIV GRUP I.P.U.R.L.“  administrația comunei precizează textual: „Având în vedere faptul că sunteți lichidatorul judiciar al S.C. AGROINDUSTRIALA FÂNTÂNELE S.A., în dosarul 1123/111/2009 – Tribunalul Bihor, prin prezenta vă soli­cităm să faceți curățenie la imobilul – Ferma de la Frumușeni, nr. administrativ 17-30 (fosta fabrică de coșuri), deoarece în acea zonă este o mizerie de nedescris, un adevărat focar de infecție. De asemenea, vă aducem la cunoștință faptul că s-au desprins bucăți din acope­riș, s-au spart geamuri care ar putea periclita viața trecătorilor din zonă. Firele de curent electric au fost rupte din cauza părților desprinse din acoperiș, lăsând localnicii două zile fără curent electric. Vă rugm ca în cel mai scurt timp, să luați măsurile care se impun pentru a evita crearea unei situații neplăcute și pentru a nu ne pune în postura de a vă amenda pentru (ne)păstrarea curățeniei la imobilele de pe raza unității administrativ-teritoriale“.
După… trei luni
Peste alte trei luni, solicitările Primăriei Frumușeni adresate lichidatorului revin, semn că în timpul scurs nu li s-a acordat atenția cuvenită. Încă o adresă (cu numărul 1662/12.05.2015) este trimisă lichidatorului – respectiv „în atenția domnului Ioan Biriș“ – în care se precizează starea de fapt. „Având în vedere faptul că sunteți lichidatorul judiciar al S.C. AGROINDUSTRIALA FÂNTÂNELE S.A., în dosarul 1123/ 111/2009 – Tribunalul Bihor, prin prezenta vă solicităm să faceți curățenie la imobilul – Ferma de la Frumușeni, nr. administrativ 17-30 (fosta fa­brică de coșuri), să tăiați iarba, deoarece în acea zona este o mizerie de nedescris, un adevărat focar de infecție. De ase­menea, vă aducem la cunoș­- tință faptul că se desprind bu­căți din acoperiș ceea ce poate duce la accidentarea persoa­nelor care trec prin această zonă, sticle care cad din geamurile care sunt sparte etc. Revenim la dvs., cu rugămin­tea să luați această problemă în serios în vederea rezolvării și evitării producerii unor accidente. De șase ani, de când sunteți lichidatorul acestei societăți aflate pe raza administrativă a Comunei Frumușeni nu s-a întâmplat nimic, nu ați finalizat procedura începută pe Legea nr. 85/2006, nu s-a făcut curățenie, ba, mai mult, acum bucățile care se desprind din acoperiș, din clădire, din geamuri reprezintă un adevărat pericol pentru populația de pe raza comunei. Având în vedere sesizările făcute de populație, faptul că v-am mai înștiințat odată cu privire la aceste aspecte enumerate mai sus și din păcate nu ați luat măsuri până la această oră, ne vedem puși în fața faptului împlinit, acționând pe cale de consecință“.
În loc de final
Având în vedere că suntem la final de iunie și, după spusele autorităților locale din comună „nu s-a mișcat nimic din ce am cerut“, acestea au hotărât să facă un ultim apel prin presă la respectiva firmă. În funcție de reacția celor vizați se vor lua în considerare ce demersuri se vor face în continuare.  (F.B.)

Recomandările redacției