În Sala Ferdinand a Primăriei Arad s-a desfăşurat, în după-amiaza zilei de ieri, o şedinţă de îndată prezidată de consilierul PNL Bogdan-Vlad Boca, la care au participat cei doi viceprimari, Călin Bibarţ şi Levente Bognar, şi secretarul municipalităţii, Lilioara Stepănescu, dar nu și primarul Gheorghe Falcă. Motivul convocării de îndată? Nu problema RETIM, aşa cum ne-am fi aşteptat, ci aceea a asigurării continuităţii serviciului public de salubrizare stradală şi, deci, a atribuirii directe a unui contract pentru o perioadă tranzitorie, de 90 de zile.
Reprezentanţii municipalităţii au precizat că s-a dat start la procedura de licitaţie publică pentru încredinţarea serviciului public de salubrizare stradală în urmă cu doi ani şi jumătate, însă de fiecare dată când se desemnează un câştigător, încep contestaţiile, iar contractul nu mai poate fi încheiat. Ultima procedură de licitaţie a fost demarată în luna august a anului trecut şi s-a desemnat un câştigător, însă… s-au făcut iar contestaţii. Între timp, există „vacanţă” la salubritate, începând cu data de 1 mai. Cu alte cuvinte, Primăria a fost prinsă din nou pe picior greșit, având în vedere că nimeni nu poate invoca faptul că nu se știa că va expira contractul și că s-au depus contestații și antecedentele cu privire la salubrizarea stradală.
Opoziția s-a săturat să dea apă la moară celor de la RER
Deşi aluzia ca situaţia să fie din nou „acoperită” de RER a fost primită cu reproşuri de opoziţie: „Nu dorim să ajungem în situaţia în care să contractăm cu o firmă din cauza contestaţiei căreia s-a ajuns aici!”, adică la un nou blocaj legat de salubritate), la primul punct s-a aprobat prin votul consilierilor PNL și UDMR împuternicirea primarului, a direcţiilor sale de specialitate şi a Consiliului Local al Municipiului Arad pentru promovarea documentaţiilor şi aprobarea atribuirii unui contract în mod direct, în regim şi procedură de urgenţă pentru o perioadă tranzitorie, ca urmare a stării potenţial generatoare de situaţie de urgenţă înregistrată la nivelul Municipiului Arad.
În ceea ce-i privește, social democrații susțin, pe bună dreptate, că nu este normal ceea ce se întâmplă. „Este vital ca arădenii să ştie din capul locului că Retim-ul, firma care a primit cadou prin voinţa liberalilor serviciul de salubrizare menajeră, este parte a gru­pului RER Ecologic. Grup care a contestat licitaţia pentru măturatul stradal şi care printr-un artificiu, care este mai degrabă un viciu de procedură, urmăreşte prelungirea contractului pentru o pe­- rioadă de cel puţin 90 de zile. PSD Arad consideră că este în primul rând imoral ca o firmă care a procedat la contestarea licitaţiei să se folosească de acest truc cu ajutorul administraţiei locale pentru a obţine beneficii evidente de pe urma acestei situaţii”, au precizat, într-un comunicat de presă remis redacţiei, reprezentanţii PSD, partid ai cărui consilieri s-au abţinut ieri de la vot, astfel încât proiectul a trecut doar prin votul consilierilor PNL şi UDMR.
Liberalii arată cu degetul înspre cei care nu au votat
În replică, liberalii susțin că Opoziția locală dezamăgește ară­denii. „Încă o dată PSD a dezamăgit arădenii prin lipsa de interes, soluții pentru a rezol­va problemele presante ale orașului”, declară consilierul lo­cal municipal PNL, Bogdan Boca.
Cetăţenii sunt, în aceste condiţii, cel puţin îndreptăţiţi să-şi pună noi întrebări.
Giorgiana Stoica
Lucian Șerban

Recomandările redacției