IMG_9603 IMG_9641 IMG_9619 IMG_9652 IMG_9661 IMG_9627Pentru toți pâncotanii, joia trecută a fost o zi importantă, o zi de dublă sărbătoare, s-ar putea spune. Cea la care facem referire este aceea că Primăria Orașului Pâncota s-a mutat, în mod oficial în locație nouă iar cea de-a doua a fost una religioasă – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului – și a coincis în mod fericit cu evenimentul pregătit de administrație.
Astfel, în prezența unor personalități județene și a numeroși localnici întreaga administrație s-a mutat oficial în locația modernizată și reabilitată din temelii a vechii poște, eliberând vechiul sediu ocupat în ultimele șapte decenii care a făcut obiectul unei retrocedări. Restaurarea a durat aproape trei ani și a costat circa 2,2 milioane lei – din buget propriu şi de la Consiliul Judeţean – deoarece „fiind declarată monument istoric, a trebuit să respectăm vechea structură și să refacem totul conform arhitecturii inițiale” după cum a precizat primarul Iosif Retter. Atât primarul Iosif Retter cât și directorul primăriei Ioan Monel Pâncotan, ajutați bineînțeles de Consiliul Local au supravegheat activ derularea reabilitării, ca în final întregul colectiv să se bucure de încheierea lor cu succes.
Bucuria din discursul primarului Iosif Retter
Cu mare bucurie, primarul Iosif Retter s-a adresat pâncotanilor și invitaților, exprimându-și bucuria finalizării acestui obiectiv deosebit. Spicuim din discurs.
„Pentru noi, pâncotanii, ziua de azi – adică ziua de 21 noiembrie 2013 – este o zi istorică, o zi a bucuriei și mulțumirii adusă lui Dumnezeu că am reușit să ne mutăm în casă nouă. Inagurarea oficială a noului sediu al Primăriei Orașului Pâncota, care este cea mai mare clădire din orașul nostru, având 92 de camere. Clădirea a avut o istorie zbu­ciumată. A fost și închisoare aici – au fost închiși aici Horia și Crișan, a fost Poștă, a parținut OJT-ului, a fost sediul cooperativei meșteșugărești – vestita «Coopertivă Pâncota». Din anul 2000 de când sunt primar mi-am pus în gând să schimb înfățișarea acestei clădiri. Însă între voință și putință este cam întotdeauna un drum lung, ceea ce s-a întâmplat și în acest caz. Mai mult de 15 ani am fost numai prin procese cu Cooperativa «Prestarea» iar în anul 2009 am câștigat procesul la Înalta Curte. Am avut șicane iar clădirea era într-un hal fără hal; ni s-au cerut tot felul de despăgubiri. Într-o zi din anul 2009 l-am chemat în birou pe Monel Pâncotan – era viceprimar atunci – și i-am spus direct: «hai să facem Primărie în Poșta Veche»! Am căzut de acord. A doua zi am apelat la domnul Seculici care ne-a recomandat niște arhitecți profesioniști. Aceștia au venit, au vă­zut, s-au uitat la noi și ne-au în­trebat: «aveți bani?». Le-am răs­puns că nu-i aveam dar vom face rost. Ne-au făcut, cu doamna Morar, un buget din veniturile proprii și   ne-am dus la Consiliul Județean, la domnul Ioțcu să ne ajute și… iată cum arată clădirea, față de cum a fost! Dar după o muncă de reabilitare de trei ani! Prin urmare vreau să aduc mulțumiri consilierilor locali, președintelui Consiliului Județean Arad, domnul Nicolae Ioțcu, consilierilor județeni și tuturor celorlalți care ne-au sprijinit – îmi cer sincer scuze dacă am omis pe cine­va. Mulțumiri se cuvin și tânărului patron al firmei care a executat lucrările, inginerul Radu Dragoș precum și directorului administrativ Ioan Monel Pâncotan – de fapt adevăratul diriginte de șantier care a dus greul acestor lucrări. Mulțumesc și cetățenilor din Pâncota și Măderat care și-au plătit la timp impozitele și taxele și am putut plăti și noi lucrările. Acestea au costat circa 20 de miliarde lei vechi și au fost achitate din bugetul local și din repartizările de la Consiliul Județean Arad. Cu nici un euro de la UE, să știe           cârcotașii! Vreau să-i informez pe aceas­tă cale pe toți cetățenii orașului și ai localității aparținătoare că Primăria Pâncota nu are nici un leu datorie la nimeni și nici nu avem credite luate. Nu pot să nu mă gândesc la fosta clădire a Primăriei: ce soartă va avea? Dar cea a Fabricii de Mobilă, a Stației CFR, a Spitalului, a depozitului PECO și a altor locații… Vreau să-i asigur pe localnici că, în cei doi ani și jumătate de mandat rămași, îmi voi face treaba ca un adevărat gospodar, ceea ce de fapt trebuie să fie primarul într-o comunitate“.
Felicitările oficialităților
Prefectul Cosmin Pribac a fost scurt în cuvântul său și a început prin a mul­țumi primarului și colectivului cu care a lucrat pentru efortul deosebit și rezultatele bune.
Președintele Consiliului Județean Arad, Nicolae Ioțcu a subliniat și el câteva repere: „este un lucru deo­sebit ce s-a făcut în orașul Pâncota și de aceea ori de câte ori mi-a solicitat ajutorul primarul Retter l-am ajutat; în limita posibilului, firește. Lucrarea făcută este frumoasă – clădirea având o arhitectură deo­sebită – dar și utilă, fiind o primărie de oraș. Este îmbucurător că, deși ați trecut prin atâtea încercări până la acest final fericit, nu v-ați descurajat și rezultatele acestei hotărâri se văd“.
Biblioteca, găzduită de noua locație
În continuare, primarul a prezentat celor prezenți câteva spații, câteva birouri în care se desfășoară câteva activități din Primărie. Ca o idee aparte este și aspectul că, fiind spațiu suficient, în frumoasa locație s-a hotărât să fie găzduită și Biblioteca municipală. Bibliotecara Claudia Aftene a prezentat și câteva date cu privire la istoricul înființării acestei biblioteci. „S-a înființat în anul 1955, în urma unor donații de cărți. Acum sunt 31.500 de volume și avem circa 1. 000 de cititori, cu o frecvență de 40-50 de cititori zilnic. Biblioteca are și patru calculatoare dotarea fiind prin programul Biblionet, cu acces gratuit la internet“ – a precizat, pe scurt, bibliotecara.

Recomandările redacției