straziStrăzi „europene”, înguste, pline de gropi, noroaie şi puhoaie de maşini care cu greu au fost parcate şi ale căror şoferi vor avea destule bătăi de cap atunci când vor voi să plece. Aceasta este imaginea din imediata apropiere a mega-realizării, ridicate de municipalitate la rang de obiectiv european, ce poartă numele străzii Meţianu.
În vreme ce Primăria porneşte „la război”, promovând investiţia de pe strada Meţianu în cursa Aradului pentru dobândirea titlului de „Capitală Culturală Europeană 2021”, nimeni nu-şi bate capul în legătură cu soarta străzilor adiacente. Nu e nimic european, ci mai degrabă un iz balcanic îşi face simţită prezenţa atât pe strada Ludovic Szantai cât şi pe strada Românului, ambele perpendiculare pe mult lăudata investiţie cu bani mulţi şi prost executată de pe strada Meţianu. În mod bizar, documentarul în care Aradul a fost promovat de Primărie la startul din Bruxelles al competiţiei pentru titlul de „Capitală Culturală Europeană” nu surprinde niciuna dintre imaginile deloc europene vizibile la o aruncătură de băţ de strada Meţianu.
Pe dinafară-i vopsit gardul…
E multă nepăsare din partea administraţiei locale atunci când vine vorba des­pre a reabilita ceea ce trebuie cu adevărat reabilitat în oraş. Asta, în vreme ce investiţii nejustificate de miliarde pe care Primăria le-a făcut inclusiv pe strada Meţianu, prin cumpărarea de mobilier urban costisitor sau cu montajul în pripă a unui pavaj ce pare a sta pe nisipuri mişcătoare, curg cu nemiluita în oraş. E şi bătaie de joc la adresa locuitorilor din zonă şi, în egală o dovadă de prost gust a grandomaniei afişate de Primărie ori de câte ori se iveşte ocazia de a ieşi în faţă cu mega-realitările ce ar urma să aducă Aradului titlul de Capitală Culturală Europeană. Localnicii s-au resemnat demult şi au încetat să mai spere că străzile le vor fi, odată şi odată, „ europenizate” de administraţia publică locală. Mai mult, ei se consideră victime colaterale ale grandomaniei afişate de edilul-şef într-un documentar ce nu arată adevărata faţă a „Aradului European” de mâine. „Eu cred că au uitat de noi, fiindcă au treburi mai importante acolo, la Primărie. Cum e posibil să ieşi în faţă cu un film în care te lauzi ce frumoasă e strada Meţianu, ştiind că lucrarea de aici a fost costisitoare şi greşit făcută, sau cunoscând felul în care arată şi strada noastră şi strada Ludovic Szantay… Practic, maşinile care intră pe stradă nici nu mai pot ieşi altfel decât cu spatele, fiindcă strada e îngustă şi nu au unde întoarce, iar la capătul cu Meţianu au pus opritoarele acelea din piatră”, explică revoltat un locuitor al străzii Românului. „Aşa a fost să fie! Cineva trebuie să mai şi sufere de pe urma ambiţiilor unora sau ale altora. Lucrez aici de o viaţă, iar strada arată la fel de mai bine de 20 de ani. Adică e plină de gropi şi de noroi. Totuşi, cred că e inadmisibil ca un oraş care aspiră la titlul de Capitală Europeană să mai aibă, în plin centru, asemea străzi, taman lângă acea zonă care apare în clipul de promovare a Aradului ”, mărturiseşte, la rândul său, angajata uneia dintre firmele aflate în imediata apropiere a străzii Ludovic Szantay. Greu de crezut că Primăria va avea urechi să audă ofurile localnicilor, ochi să vadă situaţia de pe străzile cu pricina sau bani de alocat de la bugetul local pentru a remedia neajunsurile din această zonă. În schimb, vor fi cu siguranţă bani destui în buget pentru ca Primăria să cumpere stâlpi retractabili care vor permite accesul cu cheie pe strada Meţianu.

Recomandările redacției