parc1

Parcul Eminescu din municipiul Arad a devenit, în ultimele zile, scena unor proteste ale unor organizaţii civice care susţin că luptă împotriva desfiinţării acestui obiectiv, cu toate că Primăria Municipiului Arad dă asigurări că nu există niciun proiect de a desfiinţa vreun parc din oraş.
Ce spune Primăria
Reprezentanţii Primăriei Municipiului Arad susţin că au luat la cunoștință opiniile exprimate de participanții la mitingul organizat zilele trecute în Parcul Eminescu, inclusiv faptul că inițiatorii acțiunii continuă să dezinformeze cu privire la propunerile municipalității. „Îi asigurăm pe toți arădenii că intenția administrației nu este de a desființa vreun parc existent. Așa cum, în urmă cu peste 100 de ani, edilii vremii au gândit amenajarea parcului pe malul Mureșului pentru a oferi orașului un plus de frumusețe, considerăm că astăzi este necesară reabilitarea acestui parc și a zonei Falezei Mureșului, pentru a-i pune în valoare întregul potențial și a reda arădenilor din secolul XXI un spațiu de pro­menadă și recreere în acord cu timpurile”, se menţionează într-un comunicat de presă al Primăriei Arad.
La rândul său, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a anunţat că pe această temă va fi organizată o dezbatere publică şi a invitat specialiştii din domeniul urbanisticii să intre în această dezbatere.
„Este regretabil faptul că, din nou, arădenii sunt dezinformați. Constatăm că sunt aceleași persoane care ne-au acuzat că vrem să distrugem Parcul Copiilor și teii de pe bulevard, care s-au opus proiectului unui nou pod peste Mureș. Nu i-am văzut însă niciodată să reclame interesele arădenilor când a fost vorba de pasajele de pe centură, de blocarea transferului Cetății sau de alte datorii ale Guvernului față de Arad. Dezbaterea publică va fi lansată de îndată ce vom avea disponibile datele concrete privind soluțiile tehnice și costurile de realizare ale unui asemenea proiect. Dorim să invităm cât mai mulți specialiști din domeniul urbanismului să intre în această dezbatere. Spre deosebire de alții în ultimii 25 de ani, noi am demonstrat că suntem singura administrație care s-a preocupat în mod real de creșterea calității spațiilor verzi și de amenajarea de noi parcuri”, a declarat Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad.
Ce spun protestatarii
Aproximativ 200 de arădeni au participat, sâmbătă, la un miting de protest împotriva proiectului de regenerare urbană în zona „Palatul de Justiţie – Faleza Mureşului”.
La mitingul de protest iniţiat de mai multe organizaţii şi asociaţii civice au participat arhitecţi, peisagişti, medici, profesori, elevi dar şi arădeni simpli care au amintiri legate de Parcul Eminescu.
Organizatorii au explicat că au reacţionat şi au ieşit în stradă pentru a protesta deoarece în spatele proiectului privind regenerarea urbană a zonei vizate se află distrugerea Parcului Eminescu cu scopul de a se amenaja o parcare modernă.
„Am reacţionat pentru că nu avem cum să mai asistăm la distrugerea unui simbol local. Dumnealor (n.r. responsabilii din Primăria municipiului Arad) spun că doresc să mute parcul. Nu-i posibil aşa ceva. Pentru că pe o placă de beton poţi să faci o amenajare de spaţiu verde, poţi să însămânţezi gazon, poţi să plantezi nişte flori, dar un parc nu are cum să fie realizat”, a precizat Sebastian Bulumac, unul dintre pro­testatari.
De asemenea, printre cei care au susţinut că Primăria Arad intenţionează să distrugă Parcul Eminescu s-au numărat Cristian Moisescu, fost primar al municipiului Arad, alpinistul Zsolt Torok, şi inginerul  peisagist Rebecca Bedelean, secre­tarul Asociaţiei Peisagiştilor din România – Filiala Teritorială Vest.
Proiectul
Primăria Municipiului Arad a lansat, în luna decembrie, procedura de licitaţie publică pentru întocmirea unui Studiu de Fezabilitate cu privire la regenerarea urbană a zonei cuprinse între Palatul de Justiţie şi Faleza Mureşului.
Ideea pe care Primăria a prezentat-o public în luna decembrie și care a fost lansată ca temă de studiu pentru specialiști şi nu are ca obiect schimbarea funcțiunii de parc a zonei.
Soluția propusă este inovativă pentru România, dar este folosită cu succes în alte orașe ale Europei și ale lumii. Aceasta ar consta în ridicarea Parcului Eminescu pe o structură la cota Bulevard V. Milea – dig Mureș.
Parcul s-ar reamenaja la noua cotă, inclusiv cu măsuri de protejare a arborilor seculari valoroși, iar la nivelul inferior s-ar crea suplimentar un spațiu care poate fi folosit pentru amenajarea de locuri de parcare sub parc.

Recomandările redacției