caldura falcaPrimăria Municipiului Arad va plăti o parte dintre datoriile Centralei Electrotermice în locul Guvernului, pentru ca începând de vineri, în locuinţele arădenilor să poată să fie furnizată energia termică.
Primarul municipiului Arad, Gheor­ghe Falcă, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă că, în sezonul rece 2014-2015, preţul energiei termice va rămâne acelaşi (290 de lei pentru o gigacalorie) deoarece încă nu este finalizată inves­tiţia în retehnologizarea centralei, banii fiind blocaţi de Guvern.
Primăria Arad va plăti, parțial, datoriile CET
Primăria Municipiului Arad va plăti, parțial, datoriile pe care CET Hidrocarburi le are către Complexul Energetic Oltenia, o sumă în valoa­re de 8.459.409 lei urmând să fie alocată din excedentul bugetului local pentru plata creanțelor.
Astfel, în ședința extraordinară a Consiliului Local Municipal Arad, convocată pentru joi, va fi supus votului un proiect de hotărâre pri­vind acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat şi neacceptate în preţ/tarif, înregistrate de SC CET Hidrocarburi SA Arad.
Proiectul de hotărâre are la bază o solicitare a SC CET Hidrocarburi SA Arad înregistrată la Primăria Municipiului Arad în care se precizează faptul că solicită ajutor „în scopul asigurării continuităţii serviciului public de alimentare a populației cu energie termică în sistem centralizat“.
Conform unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului, pierderile induse de prestarea serviciilor pu­blice de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat şi neacceptate în preţ/tarif, înregistrate de operatorii economici din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, „pot fi acoperite din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale“.
SC CET Hidrocarburi SA Arad datorează Complexului Energetic Oltenia 25.705.657 lei din care 16.049.283 lei reprezintă preţul cărbunelui livrat, iar 9.656.374 lei reprezintă penalitățile.
SC CET Hidrocarburi SA Arad nu a mai primit ajutoare de la stat pentru compensarea pierderilor din 2011 ceea ce a dus la acumularea datoriilor.
Cum minte Liviu Dragnea
Primarul municipiului Arad, Gheor­ghe Falcă a precizat că, pentru ca arădenii să aibă căldură în locuinţe, Primăria va achita o parte din datoriile CET în locul Guverunului.
„În ultimii trei ani, am făcut 12 solicitări către Guvern, fundamentate fiecare, să ne acorde ajutoarele de stat pentru CET. Ultimul ajutor de stat primit de Arad pentru CET a fost în 2011. De atunci, CET a acumulat datorii de peste 24 de milioane de lei, pentru că Guvernul nu ne-a acordat ajutoare de stat de 69 de milioane de lei. Pentru că Guvernul nu ştie să îşi respecte promisiunile vom aloca de la bugetul local 8,5 milioane de lei pentru achitarea unei părţi a datoriei. Aceşti bani au fost alocaţi, iniţial, pentru moderni­zarea uni­tăţii militare din Gai. Dar, pentru că Guvernul nu şi-a respectat nici promisiunea de a ne transfera Cetatea nu are rost să facem investiţia aceea şi vom plăti o parte din datoriile CET”, a mai spus primarul.
Edilul şef a mai adăugat că investiţia în retehnologizarea CET este în valoare de 40 de milioane de euro, şi că finanţarea se derulează în cadrul Programului Româno-Elveţian, care, în acest mo­­ment, este blocat de Guvern.
Abia după ce această investiţie va fi finalizată se va putea vorbi despre un preţ mai mic al gicacaloriei în municipiul Arad.
Vineri se încălzesc caloriferele
Conform unui comunicat de presă al CET Arad, vineri, 24 octombrie, vor începe, etapizat, probele la cald ale sistemului de încălzire al municipiului Arad. În cazul în care se constată neetanşeităţi la instalaţia interioară, asocia­ţiile de proprietari/locatari se pot adresa la Dispeceratul de termoficare al CET Hidrocarburi, la telefon 0257/231367, 0357/412233, acesta având program permanent.
Vremea se răceşte, treptat
Meteorologii au anunţat, la începutul acestei săptămâni, o răcire bruscă a vremii, temperaturile pu­tând să coboare şi până la 0 grade Celsius noaptea, iar în timpul zilei, temperaturile maxime se vor situa intre 8 şi 11 grade, până la sfârşitul acestei luni.
În judeţ pe… direct
Dacă arădenii din municipiu dependenți de sistemul centralizat așteaptă cu îngrijorare scăderea temperaturilor, în județ chiar și locuitorii orașelor nu par prea îngrijorați, în ultimii ani majoritatea ale­gând sisteme de încălzire pe care să le controleze mai… direct. În agricultură, puseul de frig de la sfârșitul acestei săptămâni este așteptat cu oarecare îngrijorare. Însă, după cum ne asigura directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului Arad, dr. ing. Ioan Martin „având în vedere perioada în care ne aflăm, dacă puseul de frig din următoarele zile nu va fi de durată, nu va face mari probleme agricultorilor“.
Nădlăcanii – respectiv cei care încă se încălzesc „centralizat“, fie pe gaz, fie cu apă geotermală – vor putea beneficia de căldură dacă temperaturile vor scădea. „Ce n-a fost în regulă s-a remediat, deci oricând se solicită se poate da drumul la căldură“ – ne spunea primarul orașului, Vasile Ciceac. La Chișineu-Criș chiar din această iarnă s-a renunțat la sistemul centralizat, administrația făcând un mare efort financiar pentru ca încălzirea să fie particularizată la fiecare bloc în parte. „Fiecare își va da drumul la căldură când va simți nevoia, ultimele lucrări fiind finalizate“ – ne spunea Ioan Tripa viceprimarul ora­șului. Pe cont propriu – de la clasicele lemne, la diferite metode mai tehnicizate – se încălzesc și locuitorii din Lipova ori din Pecica, deci puseul de frig prognozat de meteorologi este așteptat fără mari emoții din acest punct de vedere.
În aşteptarea zăpezilor
Încă de la jumătatea lunii septembrie, administraţia judeţeană a scos la licitaţie contractele de deszăpezire în judeţ.
Contractul „Servicii specifice privind protecţia drumurilor publice pe timp de iarnă, combaterea lunecuşului şi înzăpezirii aferente iernii 2014-2015” este împărţit în mai multe sectoare: Arad, ChişineuCriş, Ineu, Sebiş şi Lipova. Pe trei ani de zile, pentru că vorbim de lucrări multia­nuale, valoarea estimată a contractului luând în con­- siderare şi ser­­viciile similare care pot fi achizi­ţionate ulterior este de: 8.544.021 lei. Anul acesta valoarea este de 2.136.032, 44 de lei fara TVA, termenul de prestare fiind 2014 –31 martie 2015. CJA are dreptul de a opta pentru achiziţionarea ulterioară de noi servicii similare, iar dacă va fi nevoie de lucrări suplimentare, administraţia ar putea plăti mai mult.
Ştefana Mladin
Sandra Stoler
Florica Bunaciu

Recomandările redacției