reabilitare termicaReprezentanţii Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) sunt extrem de nemulţumiţi de modul în care se desfăşoară lucrările de reabilitare termică a blocurilor din Arad. Vasile Arion, prim-vicepreşedintele ULALA, atrage atenţia că dacă se va lucra în ritmul în care se lucrează în momentul de faţă, când 17 blocuri nu au putut fi reabilitate în patru ani, vor trece aproape 500 de ani până se vor reabilita toate blocurile din municipiu care trebuie să intre în program. „Întregul program de reabilitare trebuie simplificat. În ritmul în care se lucrează în prezent în ţară, este nevoie de 120 de ani pentru a finaliza reabilitările, iar la Arad va fi nevoie de aproape 500 de ani, dacă se lucrează într-un ritm de 2-2,5 blocuri/an. La noi, programul a fost greşit conceput prin accentuarea rolului autorităţilor locale, primăriile fiind definite în mod eronat că beneficiare ale reabilitării, în detrimentul beneficiarilor reali, adică proprietarii apartamentelor. Proprietarii nu au nici un cuvânt de spus în alegerea executantului lucrărilor de reabilitare, nu participa la şedinţele de licitaţie a ofertanţilor, primesc documentaţii – devize incomplete, autorităţile locale nefiind sancţionabile pentru nerespec­tarea drepturilor asociaţiilor de proprietari”, a declarat Arion.
O pomană
Reprezentanţii ULALA mai spun că anumite autorităţi locale abordează acest program ca fiind o pomană, uitând că utilizează de fapt fonduri publice, care provin din taxele şi impozitele plătite tot de beneficiarii programului, proprietarii de apartamente. „Asociaţiile de proprietari nu au personal calificat care să urmărească în cunoştinţă de cauză toate etapele acestui program, mai ales execuţia. Ele pot fi adesea păcălite cu privire la calitatea şi durabilitatea lucrărilor executate. Astfel, există riscul major că lucrările executate îndoielnic să influenţeze negativ disponibilitatea cetăţenilor de a utiliza oportunităţile de reabilitare termică. De performanţă autorităţilor arădene de a nu termina cele 17 blocuri începute în anul 2009, ce să mai zicem? Devine un exemplu de referinţă în incompetenţă sau de neînţelegere a dezideratelor acestor vremuri”, a continuat Arion.
Asociaţiile de proprietari au rămas cu banii daţi
Prim-vicepreşedintele ULALA îşi pune toate speranţele în Uniunea Europeană care stabileşte reguli clare cu privire la eficienţa energetică. Ultima directivă emisă în acest sens urmăreşte ca prin măsurile luate, statele membre să poată reduce consumul de energie cu 20% până în 2020. „În prezent, sec­torul clădirilor consuma 40% din energia finală la nivel U.E. şi este responsabil cu 36% pentru emisiile de carbon. Mai mult, statele U.E. trebuie să adopte o ţintă sectorială de reducerea a consumului de energie în sectorul clădirilor cu 80% până în 2050, faţă de nivelurile de consum din 2010, cu ţinte intermediare (2030, 2040). La articolul 4 din respectiva directivă se solicită ca ţările să stabilească strategii pe termen lung, pentru mobilizarea investiţiilor în renovarea stocului naţional de clădiri rezidenţiale şi comerciale, publice şi private până în aprilie 2014. Şi aici vorbim în primul rând de programele naţionale de reabilitare termică, sau creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. Deşi conceptual, programul este vital pentru îmbu­nătăţirea stării fondului locativ şi reducerile consumului de energie, ignoranţa autorităţilor şi constructorilor distruge cel mai amplu şi necesar program de eficientizare termică şi modernizarea locuinţelor, demarat până acum în România”, a mai spus Arion.
Aşa cum vă informam în numerele trecute ale ziarului nostru, lucrările la cele 17 blocuri din Arad intrate în program în 2009 nu au fost recepţionate nici până în momentul de faţă. Asta, cu toate că asociaţiile de proprietari şi-au îndeplinit obligaţiile care le-au revenit, plătindu-şi partea. „Modalitatea de decontare era lunară, mă îndoiesc că acum nu se poate face recepţia că n-a dat Guvernul bani. Asociaţiile de proprietari şi-au plătit cota de 20%, iar acum stau cu lucrările nefinalizate. Au rămas şi cu banii luaţi şi cu lucrarea neterminată”, a înche­iat Arion.
La rândul lor, reprezentanţii Pri­măriei susţin că recepţia lucrărilor nu se poate face până ce nu vin banii de la Ministerul Dezvoltării.

Recomandările redacției