• Apare un nou serviciu, care „suflă” cimitirele din administrarea GCA
  •  „De moarte și de Fisc nu scapă nimeni”.
  • Cimitirele, o sursă importantă de bani. 
  • Taxe peste taxe, plătite înainte de a beneficia de un serviciu.

„De moarte și de Fisc nu scapă nimeni”, spune un proverb. Atât Fiscul, cât și moartea sunt două noțiuni care au un numitor comun: banii. Dacă pentru muritorii de rând acest lucru înseamnă bani cheltuiți, de cealaltă parte a baricadei se află câțiva „norocoși”, fie că vorbim de persoane fizice, fie de persoane juridice.
În momentul de față, cimitirele Eternitatea, Gai, Pomenirea și Aradul Nou sunt administrate de SC Gospodărirea Comunală Arad (GCA), o societate a Primăriei, societate care percepe taxe consistente de la „clienți”. Primăria vrea însă acces direct la banii morților, astfel încât, miercuri, a fost pus la transparență un proiect de hotărâre privind înființarea Serviciului de Administrare Cimitire cu atribuții în ceea ce privește gestiunea serviciului public de organizare și func­ționare a cimitirelor publice umane care fac parte din domeniul public al Municipiului Arad. „Gestiunea serviciului de administrare a domeniului public, în cauză cimitirele umane, se va realiza prin gestiune directă, printr-un serviciu de specialitate cu atribuţii specifice, în structura Direcţiei Patrimoniu. Gestiunea directă se realizează conform cu prevederile angajamentelor asumate în procesul de integrare european în domeniul protecţiei mediului pentru serviciile furnizate cetăţenilor. Gestiunea serviciului de administrare a cimi­- tirelor se organizează după criteriul raport cost-calitate optim pentru serviciile furnizate/prestate şi ţinându-se cont de mărimea, gradul de dezvoltare şi de particularităţile economico-sociale ale localităţii, de starea infrastructurii edilitar-urbane a unităţii administrativ-teritoriale, de posibilităţile de dezvoltare. Având în vedere că este necesară desfăşurarea unei activităţi care are ca scop administrarea, exploatarea şi întreţine­- rea cimitirelor umane din domeniul public al Municipiului Arad în interesul cetăţenilor, propunem modalitatea de gestiune directă a organizării”, se arată, printre altele, în studiul de fundamentare privind înfiițarea serviciului.
Taxe consistente
Dar să vedem ce sume sunt în joc. Potrivit unui alt proiect de hotărâre pus tot, miercuri, la transparență, cuantumul taxelor pentru atribuirea locurilor de înhumare în cimitirele municipiului Arad pentru anul 2018 este: taxa pentru atribuire loc de înhumare nou în Cimitirul Eternitatea pentru pensionari pentru o perioadă de 7 ani – 701,00 lei; taxa pentru atribuire loc de înhumare nou în Cimitirul Eternitatea pentru pensionari pentru o perioadă de 25 ani – 1.920,00 lei; taxa reînnoire contract atribuire loc de înhumare în Cimitirul Eternitatea pentru pensionari pentru o perioadă de 7 ani – 144,00 lei; taxa reînnoire contract atribuire loc de înhumare în Cimitirul Eternitatea pentru pensionari pentru o perioadă de 25 ani – 480,00 lei; taxa pentru atribuire loc de înhumare nou în Cimitirul Eternitatea pentru salariaţi pentru o perioadă de 7 ani – 701,00 lei; taxa pentru atribuire loc de înhumare nou în Cimitirul Eternitatea pentru salariaţi pentru o perioadă de 25 ani – 1920,00 lei; taxa reînnoire contract atribuire loc de înhumare în Cimitirul Eternitatea pentru salariaţi pentru o perioadă de 7 ani: 210,00 lei; taxa reînnoire contract atribuire loc de înhumare în Cimitirul Eternitatea pentru salariaţi pentru o perioadă de 25 ani – 625,00 lei; taxa pentru atribuire loc de înhumare nou reînnoire contract atribuire loc de înhumare în Cimitirul Pomenirea şi Cimitir Cartier Aradul Nou pentru pensionari/salariaţi pentru o perioadă de 7 ani – 231,00 lei; taxa pentru atribuire loc de înhumare nou/reînnoire contract atribuire loc de înhumare în Cimitirul Pomenirea şi Cimitir Cartier Aradul Nou pentru pensionari/salariaţi pentru o perioadă de 25 ani – 701,00 lei; taxa pentru atribuire loc de înhumare nou/reînnoire contract atribuire loc de înhumare pentru pensionari în Cimitirul Cartier Gai pentru o perioadă de 7 ani -144,00 lei; taxa pentru atribuire loc de înhumare nou/reînnoire contract atribuire loc de înhumare pentru pensionari în Cimitirul Cartier Gai pentru o perioadă de 25 ani – 480,00 lei; taxa pentru atribuire loc de înhumare nou/reînnoire contract atribuire loc de înhumare pentru salariaţi în Cimitirul Cartier Gai pentru o perioadă de 7 ani – 210,00 lei; taxa pentru atribuire loc de înhumare nou/reînnoire contract atribuire loc de înhumare pentru salariaţi în Cimitirul Cartier Gai pentru o perioadă de 25 ani – 624,00 lei.
Cuantumul acestot taxe se stabilește anual, pentru întrega perioadă de atribuire a locurilor de înhumare și se achită anticipat, odată cu încheierea contractului de atribuire, pentru întreaga perioadă.
Servicii cu banii înainte
Pe lângă taxele enumerate mai sus, persoanele care solicită prestarea unor servicii de către serviciul nou înființat, vor trebui să scoată alți bani din buzunar. Dintre aceste amintim: taxa pentru înmormântare în zilele de luni până vineri, după ora 15.00 (la cerere) -144,00 lei; taxă înmormântare în zi de sâm­băta, după ora 14.00 (la cerere) – 144,00 lei; taxă înmormântare în zi de duminică, sărbători legale după ora 14.00 (la cerere) – 191,00 lei; taxă ocupare boxă funerară 48,00 lei/24 ore; taxă utilizare capac frigorific 39,00 lei/24 ore; taxă ocupare cameră mortuară nr. 1 (capela 1) – 96,00 lei/24 ore; taxă catafalcare 60,00 lei; taxă săpat groapă și înhumare adulți – 233,00 lei; taxă săpat groapa și înhumare copil – 138,00 lei; taxă transport funerar în interiorul cimitirului – 120,00 lei; taxă ridicare și montare placă – 60,00 lei; taxă depunere sicriu în cavou – 204,00 lei; taxă exhumare – 299,00 lei; taxă exhumare și reînhumare – 600,00 lei; taxă utilizare capac frigorific aparţinând terţilor în capelele/boxele patrimoniului public – 19,00 lei/24 ore; taxă utilizare capac frigorific la sediul terţilor – 120,00 lei/24 ore; taxă între ținere loc de înhumare în perioada 1 martie –31 octombrie – 500,00 lei; taxă întreținere loc de înhumare cu capac din beton în perioada 1 martie – 31 octombrie – 200,00 lei; taxă intrare autovehicul – 30,00 lei; taxă avizare turnare bordură un loc fără placă – 111,00 lei; taxă avizare turnare bordură, un loc cu placă – 115,00 lei; taxă avizare turnare bordură – două locuri fără placă -139,00 lei; taxă avizare turnare bordură două locuri cu placă: 149,00 lei.
Taxele cu pricina se achită anticipat, odată cu depunerea cererii de prestări servicii. Rămâne de văzut cine va ajunge la conducerea serviciului nou înființat și cum vor fi folosiți banii.

Recomandările redacției