ZarandPrimăria Zărand este cu conturile blocate de o săptămână din cauză că autorităţile locale nu şi-au plătit firmele cu care au fost în relaţii contractuale. Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât, în ultimul timp, nu au mai fost plătite nici contribuţiile sociale pentru angajaţi, drept pentru care Administraţia Finanţelor Publice (AFP) Pâncota a demarat procedura de exe­cutare silită, somând autorităţile să facă plăţile. Suma pe care o datorează Primăria la bugetul de stat este de aproximativ 7.000 de lei, o sumă infimă pentru care comuna a ajuns pe lista rău-platnicilor de la Fisc, alături de alte aproximativ 80 de entităţi de pe raza AFP. „Somaţia repre­zintă primul pas în procedura de executare silită. În cazul despre care vorbiţi s-au emis două somaţii, pentru datoria de bază şi pentru obligaţiile accesorii. În cazul primăriilor, trebuie să ştiţi că datoriile sunt plătite în cele din urmă, drept pentru care executarea silită nu merge mai departe”, a declarat Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad.
În ceea ce priveşte restul datoriilor rămase neplătite, trebuie spus că la 30 aprilie, Primăria Zărand avea arierate de 251.583 lei. Angajaţii instituţiei ne-au declarat că primarul şi contabilul încearcă zilele acestea să deblocheze conturile. Nici edilul-şef Ioan Florin Moţ, nici contabilul Sorin Dehelean nu au răspuns, ieri, la telefon, pentru a afla dacă au reuşit să rezolve problema. Cert este că, ieri, la orele amiezii, contul din Trezorerie al Primăriei era încă blocat.
În ultimul timp, problemele s-au ţinut lanţ la Primăria Zărand. Săptămâna trecută, Prefectura i-a amendat, atât pe primarul Moţ, cât şi pe secretara comunei, Adina Boicu, cu câte 10.000 de lei, în urma unui control care a scos la iveală mai multe nereguli. „Comisia a fost formată din trei reprezentanţi ai Prefecturii şi câte un reprezentant din partea Agen­ţiei Domeniilor Statului, APIA şi Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Ju­deţean Arad. În urma verificărilor s-a constatat că nu au fost înmânate un număr de 261 titluri de proprietate către persoanele îndreptăţite sau moş­tenitorii acestora, nu există un registru de evidenţă al titlurilor de proprietate care să cuprindă o situaţie clară a aces­tora, aceste fapte constituind contravenţie prevăzută de articolul 110, alineatul 1, litera a, din Legea 18/1991, republicată, cu modificările şi comple­tările ulterioare şi se sancţionează conform articolului 110, alineat 2 litera a, din aceeaşi lege, cu o amendă de la 10.000 la 30.000 de lei”, a declarat la vremea respectivă Lucian Cozma, purtătorul de cuvânt al Prefecturii.

Recomandările redacției