Se vorbeşte pe ici pe colo că Ludovic Orban ar intenţiona să nu respecte înţelegerea cu UDMR privind păstrarea sistemului de vot pentru primari într-un singur tur. Aşa cum am mai arătat în repetate rânduri, pentru UDMR este vital să se păstreze actuala formulă, care îi aduce primari în oraşe şi comune în care ponderea populaţiei maghiare este în jur de 20% sau chiar mai puţin. În condiţiile în care sunt 10-15 candidaţi la o primărie, voturile se dispersează foarte mult în primul tur, candidatul UDMR având şanse mari să obţină cel mai bun punctaj şi, neexistând turul doi, să câştige primăria.
Calculul este simplu: dacă prezenţa la vot este în jur de 30%, un 15% al candidatului UDMR se transformă în 45% din totalul voturilor exprimate, ca să nu mai vorbim de 20%, care devine 60%! Dacă ar exista turul doi, candidatul UDMR nu ar mai avea şanse să câştige, pentru că electoratul român s-ar solidariza cu candidatul român, indiferent de care partid aparţine acesta. Dar, făcând abstracţie de UDMR, alegerile într-un singur tur îi favorizează net pe primarii aflaţi pe funcţii, care nu au cum să nu obţină în jur de 30%, scor cu care ar câştiga fluierând. Tocmai acesta a fost motivul pentru care PSD şi PNL s-au împotrivit vehement reintroducerii alegerilor în două tururi. PNL doar a făcut propagandă, mimând voinţa de a schimba sistemul, însă, în realitate, niciodată nu a dorit acest lucru.  Toate celelalte partide ar dori să se revină la alegerea în două tururi, pentru că altfel rămân lipsite de şanse la alegerile locale. Tocmai din acest motiv au condiţionat sprijinirea guvernului Orban de revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Orban zice că este de acord, dar pot să pun mâna în foc că sub nicio formă acest lucru nu se va întâmpla decât după alegerile locale de anul viitor. Odată instalaţi pentru patru ani pe funcţii, primarii vor deveni mai maleabili şi, ar putea ceda presiunilor conducerii centrale, care le va explica de ce este necesară reintroducerea sistemului în două tururi: după patru ani de guvernare, popularitatea partidului ar putea să se erodeze până la un nivel de avarie, iar la alegerile locale următoare candidaţii săi ar putea fi depăşiţi de cei ai partidelor aflate pe val. Chiar dacă obţin un scor mai mic în primul tur, candidaţii partidului, mai ales dacă sunt şi primari pe funcţie, au şanse destul de mari să atragă electorat de la partidele ai căror candidaţi au fost eliminaţi în primul tur.
În concluzie, este posibil ca, după alegerile locale, să se revină la vechiul sistem, chiar cu riscul de a supăra rău de tot UDMR. Dar, oricât de mare ar fi supărarea maghiarilor, tot nu vor avea altă cale decât să susţină o tabăra sau alta pentru formarea şi sprijinirea guvernului. Vom trăi şi vom vedea cum vor decurge lucrurile, dar totul depinde de sprijinul pe care guvernul Orban îl va obţine de la partidele româneşti, pentru a nu mai fi la mâna UDMR.

Recomandările redacției