După cum deja se ştie, Curtea Constituţională a României a decis luni că legea de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie respectă dispoziţiile Legii fundamentale privitoare la revizuire. Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituţie, „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.
Referendumul pentru familie va fi organizat pe 6 şi 7 octombrie, ceea ce este o noutate absolută pentru România. Conform legii, condiţia pentru validarea unui referendum este ca la acesta să participe cel puţin 30% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale. Iar aprobarea se face cu voturile a 25% dintre cei cu drept de vot. Sunt modificările aduse de PSD Legii referendumului şi intrate în vigoare în 2014.

Ce spun primarii?

Primăriile din toată ţara joacă un rol foarte important în organizarea referendumului, atribuţiile unităţilor administrativ teritoriale fiind exact aceeaşi ca şi la oricare scrutin. Am întrebat câţiva dintre ei ce părere au despre organizarea referendumului, dacă sunt de acord cu obiectul acestuia, adică redefinirea, în Constituţie, a căsătoriei.

Gheorghe Burdan, Chişineu Criş

După părerea mea, cred că este suficientă definirea căsătoriei din Codul Civil, dar dacă iniţiatorii, Coaliţia pentru familie, au considerat că este necesară şi definirea în Constituţie, iar dacă trei milioane de români au cerut referendum pentru aceasta, sunt de acord. Ca şi creştin, nu am cum să nu fiu de acord cu Biserica Ortodoxă Română şi cu morala creştină, care ne arată cum sunt rânduite lucrurile de către Dumnezeu. Sigur, ne vom achita de obligaţii, deşi cred că timpul avut la dispoziţie este cam scurt.“

Valentin Bot, Şiria

Sincer, nu m-am interesat foarte mult de acest subiect, ştiu doar că se face referendumul pentru a se statua prin Constituţie căsătoria între un bărbat şi o femeie. Lucru, dealtfel, normal, zic eu. Cred, însă, că ne-au luat cam din scurt, vom avea o mulţime de lucruri de rezolvat, să organizăm secţiile de votare, atât din punct de vedere tehnic cât şi uman şi multe altele. Iar pentru aceasta riscăm să nu ne putem ocupa de alte probleme, mult mai importante ale cetăţenilor. Bine că are guvernul bani pentru organizarea referendumului, probabil că pentru asta ne-a tăiat banii, peste 20 de miliarde în total”, spune edilul Şiriei. Cât despre prezenţa cetăţenilor la vot, el crede că va fi destul de bună: „Părerea mea este că vom avea prezenţă destul de bună. Românii sunt oameni credincioşi, iar acum este vorba despre familia creştină. Bine că mai avem măcar credinţa, că dacă am pierde-o şi pe asta nu am mai avea nuimic.“

Călin Abrudan, Ineu

Cred că toţi oamenii normali sunt de acord, dar cred, de asemenea că, dacă ceri opinia românilor printr-un referendum, trebuie să o şi respecţi. De pildă, românii au decis, tot prin referendum, reducerea numărului de parlamentari la 300, dar decizia lor nu a fost luată în considerare. Oricum, ne vom da tot concursul la organizare. Nu cred că timpul este scurt, este mai bine să fie când vremea este încă frumoasă, iar oamenii pot să participe. Cu toate acestea, nu prea pot să mă pronunţ cu certitudine asupra prezenţei, pentru că, oamenii s-au cam scârbit de politică, iar organizarea referendumului acum este privită ca un act politic“.

Ioan Crişan, Vladimirescu

Ideea şi fondul sunt bune, ca român şi creştin nu pot să gândesc altfel, decât prevede legea creştină, mai presus de toate legile. Mă întreb, totuşi, dacă era urgentă modificarea Constituţiei pentru aceasta, de ce nu s-a făcut acum un an şi jumătate, după ce s-au adunat trei milioane de semnături? În rest, aşa cum am spus, vorbim doar despre normalitate şi moralitate.“

Aurel Ginu Costea, Almaş

Ideile sunt clare, vorbim despre familia normală, despre căsătoria normală între un bărbat şi o femeie. Nu putem discuta altfel, oricât de europeni am vrea să fim, oricât de mult am respecta drepturile şi libertăţile cetăţeanului. Vorbesc ca un om de la ţară, care reprezintă o comunitate creştină. Sunt convins că 99,99% dintre cetăţenii comunei Almaş gândesc ca şi mine. Aşadar, da, vom merge la referendum şi vom vota pentru familia creştină.“

Recomandările redacției