Primăriile din zona de munte aderă la Agenția „Moții. Țara de Piatră”, la inițiativa CJA

0
648

„Moții. Țara de Piatră” – așa se numește Agenția de Dezvoltare Intercomunitară, constituită săptămâna aceasta. Președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca, alături de 12 primari din județ și primarul orașului Zlatna au participat miercuri, la ședința de constituire a agenției. Practic, primarii din zona de munte se pot asocia prin această agenție, ce ar urma să faciliteze accesarea de fonduri în zonă.

Întrunirea a avut loc la Sebiș și a fost organizată de Gheorghe Feieș, consilierul președintelui Consiliului Județean Arad.
Sunt 86 de primării din zona Munților Apuseni angrenate în acest proiect. „Putem da exemplu de unitate la nivel național”, a declarat primarul de Zlatna, Ponoran Silviu, prezent la Sebiș.

Iustin Cionca și Ion Dumtrel (Alba) au fost singurii președinți de Consiliu Județean care s-au implicat activ în proiect. Conducerea CJA a inițiat și întâlnirea de la Sebiș, pentru cooptarea mai multor primării arădene în această organizație care își propune accesarea oportunităților de finanțare pentru moți.

Iustin Cionca: „Le cer primarilor să intre în proiect“

Mai precis, exemplu de fonduri obținute astfel sunt cele 143 de stâne-model la nivelul Munților Apuseni, pentru care s-a alocat sprijin din partea statului. „Anul acesta s-au alocat 200 de milioane de euro pentru dezvoltarea zonei de munte, iar în următorii zece ani alocația stabilită de stat prin Legea Muntelui este de 1 miliard de euro. Le cer tuturor primarilor din zona montană a județului Arad, tuturor celor care sunt eligibili, să intre în acest proiect, pentru că este o șansă în plus pentru localitățile lor. Am cerut să vedem dacă ar putea fi cooptată și Bârsa, chiar dacă geografic este chiar la limita zonei de referință. Ca în orice finanțare, și aici primul venit este primul servit, de aceea trebuie să ne grăbim cu asocierea, să nu pierdem timpul, să scriem proiecte și să accesăm fondurile scoase la bătaie”, a susținut Iustin Cionca.

Acesta a declarat că va solicita și Consiliului Județean Arad să intre în Agenția de Dezvoltare Intercomunitară „Moții. Țara de piatră”, pentru a dezvolta împreună proiecte pentru această zonă.

Vor să adere la agenție primăriile: Gurahonț (Lenuța Moțica), Chisindia (Ionel Pașca), Sebiș (Radu Demetrescu), Hălmăgel (Mihaela Banci), Dieci (Liviu Burta), Almaș (Dinel Costea), Brazii (Nicușor Vesa), Ignești, (Ioan Marinel Urs), Bârsa (Avram Cev), Buteni (Mircea Braiți), Pleșcuța (Viorel Groza), Dezna (Ovidiu Neaga).

Edilii localităților și-au manifestat intenția de aderare după ce au participat la dezbaterea de la Sebiș.
Primarul comunei Hălmăgel a propus realizarea unui proiect de finanțare între trei județe pentru accesibilizarea Muntelui Găina, prin modernizarea și extinderea unui drum forestier sau prin modernizarea drumului județean prin satul Sârbi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.