OLYMPUS DIGITAL CAMERAUn proiect de ordonanţă de urgenţă ce urmează să intre, miercuri, în dezbatere în Guvern agită spiritele în administraţia arădeană. Proiectul anunţat deja de Guvernul Ponta prevede redu­cerea a sute de posturi din instituţii, măsurile de normare urmând să fie puse în practică raportat la numărul de locuitori, pe judeţe, municipii, oraşe şi comune. La primele calcule, potrivit acestui proiect care deja stârneşte spaimă în rândul bugetarilor, din Primăria Arad ar urma să plece în jur de 200 de angajaţi. Tot după graficele proiectului, la Consiliul Judeţean Arad s-ar mai putea face angajări.
Ordonanţa privind unele măsuri privind asigurarea funcţionării administraţiilor publice locale, precum şi pentru stabilirea numărului de posturi şi re­du­cerea cheltuielilor la ministere, la instituţiile şi autorităţile publice ar putea lăsa sute de bugetari fără loc de muncă.
Rezumat, o anexă a proiectului permite calcule care îngrozesc bugetarii. În această anexă, la numărul de posturi pentru fiecare categorie de municipalitate se prevede ca la un număr cuprins între 100.000 şi 200.000 de locuitori, norma stabilită să fie de 200 de angajaţi. În condiţiile în care, în Primăria Arad sunt 648 de posturi, dintre care 122 sunt vacante, disponibilizările ar fi masive. Mai exact, Primăria Aradului ar urma să funcţioneze cu doar 200 de persoane din cele peste 600 angajate în prezent. În subordinea municipalităţii funcţionează şi instituţii ca Teatrul. Trebuie spus că, afectate de această măsură de restructurare nu ar fi Serviciul de Evidenţă a Populaţiei şi Poliţia Locală.
În timp ce angajaţii municipalităţii pot sta ca pe jar, în administraţia judeţeană lucrurile stau altfel. Şi asta pentru că, raportat la numărul de locuitori, Consiliul Judeţean Arad poate avea 250 de angajaţi, judeţul fiind în categoria celor cu cel mult 500.000 de locuitori. În Consiliul Judeţean Arad, în luna aprilie erau 164 de angajaţi, astfel că, teoretic, administraţia mai poate angaja zeci de persoane.
În ceea ce priveşte oraşele, la un număr de 1.501 – 3000 de locuitori, norma de posturi este de 22, la 3.001 – 5.000, de 24 şi până în 10.000 de 30 de posturi.
După aplicarea legii, angajările se vor face doar cu avizul Guvernului. Proiectul prevede desfiinţarea tuturor posturilor nefinanţate sau neocupate până în prezent. Ocuparea posturilor vacante se va face însă „numai după obţinerea avizului favo­rabil al Guvernului, prin notă iniţiată de Ministerul Dezvoltării Regionale, pe baza solicitărilor justificate ale ordonatorilor principali de credite ai bugetelor locale, cu condiţia înca­drării în cheltuielile de personal aprobate prin buget”.

Recomandările redacției