Inspectoratele școlare vor fi obligate să le ceară primăriilor spații pentru elevi, acolo unde școlile nu au suficiente clase pentru a respecta normele de siguranță. în care copiii să învețe în condițiile sanitare impuse de pandemie. Prevederea face parte din proiectul de Ordonanță de Urgență pe educație publicat de Ministerul Educației și reprezintă al doilea apel public către edili să vină în ajutorul copiilor, pentru ca elevii să poată face școală față în față după cele 4 luni de educație exclusiv online de anul trecut. Proiectul de OUG vine și cu alte modificări aduse în învățământul preuniversitar începând cu anul școlar 2020-2021, care pentru elevi începe pe 14 septembrie 2020.

De precizat că Ministerul nu a scos la concursul de angajare în școli mai multe posturi, astfel încât mai mulți profesori să poată preda unor grupe numeric mai mici.

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care aduce mai multe modificări atât în preuniversitar, cât și în universitar, din septembrie 2020.

În preuniversitar, orele online intră în norma didactică. Deasemenea, se amână până la începutul anului școlar 2021-2022 termenele până la care grădinițele și școlile private pot cere ARACIP să înceapă evaluarea externă, pentru acreditare.

În cazul în care cursurile vor fi suspendate sau limitate în noul an școlar, stagiul practic cu durata de un an școlar și cele două inspecții la clasă prevăzute de lege pentru etapa I din cadrul examenului de Definitivat 2021 “se pot realiza în sistem on-line, precum și prin intermediul altor forme de tehnologie”.

Inspectoratele sunt obligate să le ceară primăriilor spații în care școlile să-și desfășoarele orele, în situația în care spațiile existente din școli nu sunt suficiente “pentru respectarea normelor de siguranță sanitară”.

 

 

Recomandările redacției