ajutoareAsistaţii social vor fi verificaţi în perioada următoare. Primăriile vor avea de verificat dacă situaţia materială a beneficiarilor de ajutoare şi indemnizaţii este aceeaşi ca la momentul stabilirii acestor drepturi. De asemenea, tot autorităţile locale vor trebui să verifice dacă cei care primesc prestaţii sociale şi-au plătit dările către stat. Arădenii care primesc bani de la stat, dar care nu şi-au plătit taxele şi impozitele locale riscă să rămână fără bani, din 2014. Cei rău-platnici nu mai au prea mult timp la dispoziţie ca să-şi onoreze dările locale, înainte ca primăriile să-i pună pe lista persoanelor excluse de la plata ajutoarelor sociale.
Primăriile vor verifica în luna ianuarie a anului viitor, dacă persoanele care încasează venit minim garantat, alocaţia de susţinere a familiei sau indemnizaţia de creştere a copilului şi-au plătit taxele locale. După verificări, cei rău-platnici vor fi suspendaţi de la plata drepturilor sociale pentru o perioadă de cinci luni. În situaţia în care însă, după acest termen, nu a fost îndepli­nită obligaţia de plată, dreptul la ajutorul social încetează prin dispoziţia primarului ori, după caz, prin decizie a directorului exe­cutiv al agenţiei de prestaţii sociale.
Persoanele care îşi plătesc taxele locale în perioada celor cinci luni de suspendare vor fi repuse în drepturi începând cu luna următoare celei în care s-a achitat obligaţia, inclusiv pentru drepturile cuvenite în perioada suspendării.
Potrivit conducerii Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Arad, tot în perioada următoare va fi reevaluată situaţia materială a asistaţilor social. Aceste verificări vor fi tot atribuţia primăriilor, care vor trebui să facă anchete sociale pentru a confirma sau infirma neregulile. Cei care nu mai îndeplinesc condiţiile necesare pentru a beneficia de ajutoare de stat vor fi excluşi de la plată.
La nivelul judeţului Arad, aproximativ 3.500 de persoane beneficiază de venit minim garantat şi alte peste 2.300, de alocaţie pentru susţinerea familiei. În cifre, în prima jumătate a anului, aproape 110.000 de arădeni au primit de la stat indemnizaţii, ajutoare, alocaţii sau stimulente.

Recomandările redacției