mot primaTribunalul Bihor a decis, sâmbătă, arestarea lui Ioan Florin Moţ, primarul comunei Zărand. Acesta a primit un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile, după ce vineri, a fost reţinut de procurorii DNA Oradea pentru luare de mită. Conform Mediafax, Moţ nu a dorit să dea declaraţii nici în faţa procurorilor, nici în faţa judecătorilor, prelevându-se de dreptul la tăcere. De menţionat că decizia luată în camera de consiliu a Tribunalului Bihor nu este definitivă.
Potrivit unui comunicat de presă dat de DNA, Ioan Florin Moţ este cer­cetat de anchetatori sub aspectul să­vârşirii infracţiunilor de luare de mită şi spălare de bani. „În perioada aprilie – iulie 2013, învinuitul Moț Ion Florin, în calitate de primar al comunei Zărand, jud. Arad, respectiv pre­ședinte al Comisiei Locale de Aplicare a Legilor Fondului Funciar Zărand, a acceptat promisiunea de a primi suma de 40.000 euro, de la un denunțător, cu titlu de mită. Moț Ion Florin a acceptat să pri­mească acești bani pentru ca, în virtutea funcțiilor deținute mai sus, să semneze/avizeze mai multe documente (planuri de încadrare în tarla și certificatele fiscale aferente) necesare denunțătorului pentru a înscrie în Cartea Funciară dreptul de proprietate asupra unui teren în suprafață de 250 hectare situat pe raza comunei Zărand”, se arată în comunicat.
Contract de împrumut pentru 5.000 de lei
Anchetatorii susţin că  din cei 40.000 de euro, primarul a primit în două tranşe  5.000 lei și 250 euro în cursul lunilor mai și iunie. „Cu ocazia primirii sumei de 5.000 lei, în data de 29 mai 2013, pentru a ascunde adevărata proveniență, Moț Ion Florin a disimulat primirea cu titlu de mită a banilor sub forma unui contract de împrumut încheiat cu denunțătorul. La data de 12 iulie 2013, învinuitul Moț Ion Florin a primit de la denunțător suma de 10.000 de euro, reprezentând o a treia tranșă din suma de bani acceptată anterior și, cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, mai spun procurorii.
Reprezentanţii DNA au ţinut să menţioneze că lui Moţ i-au fost duse la cunoștință acuzațiile, dar  şi că  pentru instrumentarea acestui dosar, pro­cu­rorii au colaborat cu ofițeri din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bihor și S.R.I. „Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de Procedură Penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se mai arată în comunicat.
De-a lungul carierei sale, primarul de la Zărand a fost implicat în mai multe scandaluri, cel mai mediatizat dintre acestea fiind cel care a dus la arestarea omului de televiziune Dan Diaconescu, acuzat de Moţ de şantaj. De asemenea, potrivit pressalert.ro, numele primarului de Zărand a apărut şi în dosarul în care a fost trimisă în judecată fosta preşedintă a Judecătoriei Ineu, Floriţă Boloş. De data aceasta, anchetatorii aveau indicii că Moţ ar fi cointeresat-o material pe judecătoare, dar infracţiunea de dare de mită nu a putut fi probată.
Contactat telefonic, Mircea Purcaru, preşedintele PC Arad, partid din care face parte primarul, susţine că nu poate comenta cele întâmplate, pentru că nu are toate informaţiile necesare pentru a face acest lucru. „Nu pot să comentez. Am avut o înmormântare în familie şi nu m-am putut informa cu privire la ceea ce s-a întâmplat. Dacă sunt probe evidente, e clar că nu este în regulă”, ne-a declarat Purcaru.

 • CWQ spune:

  Ion Moț ( și tu infractor jegos , dar nedovedit ) cum te simți când ai băgat la pușcărie un om , iar tu că ai luat mită de atâtea ori , ești liber ?
  Știi când aveai dreptul să-i faci rău , atunci când tu ai fi fost cruce de-nchinat , dar așa …
  Și încă ceva ; de ce nu i-ai spus clar să te lase în pace că altfel îi spui presei și n-o să-i placă ? De ce l-ai dat repede pe mâna DNA-ului ? Crezi că Dumnezeu te va ajuta ?
  Poate a fost vinovat dar puteai să-i dai o șansă și să-l ierți ; îți dădea banii înapoi și gata .
  A câta oară se dovedește că e așa de ușor să faci rău și că a ierta e doar pentru sufletele nobile ?
  Ești un jeg și așa o să rămâi .
  Vei vedea că totul se va întoarce împotriva ta .

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției