mot 2Tribunalul Bihor s-a pronunţat, ieri, în cazul lui Ioan Florin Moţ, primarul comunei Zărand, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită. Instanţa l-a condamnat pe edil la doi ani şi patru luni, cu suspendarea sub supraveghere, cu un termen de şapte ani, însă hotărârea nu este definitivă. În condiţiile în care Ioan Florin Moţ se afla în stare de arest preventiv, completul a decis punerea sa în libertate, dacă nu este arestat în altă cauză. Cum primarul nu era arestat în altă cauză, angajaţii Penitenciarului Oradea, au îndeplinit, ieri, la orele amiezii, ultimele formalităţi, pentru eliberarea sa. Pe lângă pedeapsa de doi ani şi patru luni de închisoare lui Moţ i s-a aplicat o pedeapsă accesorie şi una complementară, constând în interzicerea unor drepturi. În ceea ce priveşte pedeapsa accesorie, aceasta a fost şi ea suspendată, pe durata suspendării executării pedepsei sub supraveghere, astfel încât dacă o instanţă superioară nu va pronunţa o pedeapsă cu executare, primarul va putea să-şi continue activitatea. „În baza articolului 255 alin. 5 Cod Penal obligă pe inculpatul MIF să restituie în favoarea denunţătorului LF suma de 5.000 lei şi suma de 250 euro sau echivalentul în lei al acestei sume, la cursul oficial al zilei la care se efectuează plata. Respinge restul pretenţiilor formulate de martorul denunţător. În baza art. 357 alin. 2 lit. c C.pr.pen. dispune ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra sumei de 1.102 lei mai sus menţionată. În baza art. 357 al.2 lit.c C.pr.pen dispune ridicarea măsurii sechestrului asigurator instituit prin ordonanţa din 17 iulie 2013 a DNA – Serviciul Teritorial Oradea asupra bunului mobil apar­ţinând inculpatului MIF până la concurenţa sumei de 3.898 lei şi 250 euro, ordonanţă materializată prin instituirea unui sechestru asigurator asupra autoturismului. În baza art. 191 C.Pr.P. obligă inculpatul la plata sumei de 15.600 lei cheltuieli judiciare in favoarea statului”, se arată printre altele pe site-ul Tribunalului Bihor.
În ceea ce-i priveşte, reprezentanţii Prefecturii susţin că aşteaptă să primească o comunicare oficială din partea Tribunalului Bihor, înainte de a lua o decizie cu privire la situaţia primarului. Conform legii, măsura suspendării din funcţie se poate menţine doar dacă edilul nu este eliberat. De asemenea, în Legea 393/2004 se arată că o persoană îşi pierde calitatea de primar doar în cazul unei pedepse privative de libertate.
De menţionat că reprezentanţii Biroului de Presă al DNA nu au putut să ne comunice, în cursul zilei de ieri, dacă colegii lor au atacat sau nu hotărârea Tribunalului Bihor, dar este de aşteptat ca acest lucru să se întâmple, după cum este foarte posibil ca şi Moţ să-şi exercite dreptul de a ataca hotărârea la o instanţă superioară.
A stat la închisoare trei luni şi jumătate
Vă reamintim că, Tribunalul Bihor a decis pe 13 iulie, arestarea preventivă  în cazul lui Ioan Florin Moţ, ceea ce înseamnă că primarul a petrecut în spatele gratiilor trei luni şi jumătate. Potrivit unui comunicat de presă dat de DNA, Ioan Florin Moţ a fost cercetat în momentul respectiv pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi spălare de bani. „În perioada aprilie – iulie 2013, învinuitul Moț Ion Florin, în calitate de primar al comunei Zărand, judeţul Arad, respectiv președinte al Comisiei Locale de Aplicare a Legilor Fondului Funciar Zărand, a acceptat promisiunea de a primi suma de 40.000 euro, de la un denunțător, cu titlu de mită. Moț Ion Florin a acceptat să primească acești bani pentru ca, în virtutea funcțiilor deținute mai sus, să semneze/avizeze mai multe documente (planuri de încadrare în tarla și certificatele fiscale aferente) necesare denunțătorului pentru a înscrie în Cartea Funciară dreptul de proprietate asupra unui teren în suprafață de 250 hec­tare situat pe raza comunei Zărand”, se arata în comunicat. Anchetatorii susţin că  din cei 40.000 de euro, primarul a primit în două tranşe  5.000 lei și 250 euro în cursul lunilor mai și iunie.

  • anonim spune:

    bine ai revenit acasa domnule mot,ma bucur ca ai scapat,ai avut grea suferinta,sper sa revii in fruntea comunei si sa candidezi la un post mai sus ca ai valoare.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției