Mircea Ovidiu Neaga, primarul comunei Dezna, a fost găsit incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate. Conform ANI, primarul s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 24 iunie 2012  – 26 august 2014 întrucât a deținut simultan funcția de primar și calitatea de comerciant persoană fizică – membru în cadrul Neaga Lavinia Maria  „Neaga Sport Dezna” Întreprindere Familială, încălcând, astfel, prevederile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003.

Deşi persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiazã – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le considerã necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris, contactat telefonic, Mircea Neaga ne-a declarat că „nu am fost informat cu absolut nimic. Am fost, într-adevăr, cercetat acum doi ani însă mi s-a spus că totul este în regulă şi că nu există absolut nici o problemă. Decizia ANI este absurdă şi o voi ataca“.

Conform ANI, primarul a încãlcat urmãtoarea prevedere legală: art. 87, alin. (1), lit. d) și g) din Legea nr. 161/2003, potrivit cãruia „Funcția de primar este incompatibilã cu funcția de administrator la societãțile comerciale; calitatea de comerciant persoană fizică”.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încãlcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinarã și se sancționeazã potrivit reglementãrii aplicabile demnitãții, funcției sau activitãții respective.

Persoana fațã de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decãzutã din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publicã pe o perioadã de trei ani de la data eliberãrii, destituirii din funcția ori demnitatea publicã respectivã sau a încetãrii de drept a mandatului. Dacã persoana a ocupat o funcție eligibilã, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadã de trei ani de la încetarea mandatului.

Recomandările redacției