Iosif Bimbo nu are o viață prea ușoară în funcția de primar al comunei Livada. Asta nu îl face însă să cedeze și vrea cu orice preț să alinieze cele două localități ale comunei sale, Livada și Sânleani, la standardele europene, cu toată opoziția cu care se confruntă și care vine din sfera politicului.

Canalizare de 5 milioane de euro

Una dintre principalele priorități ale primarului Iosif Bimbo o constituie introducerea canalizării.

Am toată încrederea că în acest an vom începe lucrările la canalizare, cel mai probabil în vară. Până atunci, ne vom ocupa să îndeplinim procedurile de rigoare care trebuie făcute pentru licitație și pentru finalizarea proiectului tehnic, care este în curs de realizare în acest moment. Pentru începerea proiectului avem bani în buget, nu este nevoie să facem nici un credit, așa cum se afirma și se afirmă în alte medii…

În ceea ce privește cel de-al doilea tronson, avem depuse proiecte atât pe Anghel Saligny, cât și la Compania Națională de Investiții (CNI)“, susține Iosif Bimbo, primarul comunei Livada.

O problemă de sănătate publică

Primarul dă asigurări că are și alte soluții. „Sigur, avem și alte soluții de rezervă în cazul în care nu vom putea realiza investiția ca și atare. Este însă foarte important pentru noi, ca și comună să realizăm canalizarea cât mai repede posibil. Problema nu este doar a noastră, ci și a municipiului Arad și a județului Arad, tocmai de aceea am cerut sprijin și de aici. În comuna noastră, chiar la 200 de metri de primărie, se află puțurile de apă. Iar din totalul de 45 de puțuri, care deservesc municipiul Arad, 20 sunt amplasate pe raza comunei noastre. Mai mult decât atât, casele sunt extrem de aproape de acele fântâni, iar dejecțiile riscă să infecteze pânza freatică, punând în pericol sănătatea arădenilor“, atrage atenția edilul.

Cu frânele trase

Realizarea proiectului de introducere a canalizării se izbește însă de mai multe probleme. „Cu toate frânele care ni se pun, trebuie să realizăm acest obiectiv. În principal, pentru sănătatea noastră. Canalizarea nu trebuie să reprezinte un lux, ci pur și simplu o utilitate.

Frânele vin din sfera birocrației, dar și a greutăților cu care ne confruntăm. Mai demult, primăria a înstrăinat niște terenuri, cu tot cu calea de acces, din păcate. Între timp, acel teren a fost achiziționat de către o altă persoană care, în urma discuțiilor pe care le-am avut, ne va dona drumul care ne va permite să avem o cale de acces și să putem continua cu infrastructura necesară“, susține Iosif Bimbo.

Valoarea canalizării se ridică undeva la 5 milioane de euro. Este împărțită în mai multe tronsoane, iar primul tronson cu care se va începe este de interes strategic pentru județul Arad.

Grădinița de 500.000 de euro, goală

O altă problemă cu care se confruntă primarul Bimbo este cea a situației în care se află clădirea noii grădinițe. Grădinița, care este o clădire finalizată încă din toamna anului trecut, nu poate fi dată în folosire din motive politice. „Clădirea este finalizată, totul este în regulă, în parametri optimi, sunt întrunite toate condițiile, însă politicul și-a vârât coada și nu ne lasă să o folosim. Consiliul Local, în urmă cu un an și jumătate, nu a avut bunăvoința să acorde finanțarea pentru racordarea la gaz. A fost o chestiune politică, dar care, din păcate, s-a îndreptat împotriva oamenilor, a cetățenilor comunei Livada. Iar acum tot cei care s-au împotrivit atunci arată cu degetul. Lucrarea este însă gata, dotată cu mobilier modern. Este sută la sută finalizată, însă singurul lucru care mai trebuie făcut este racordarea clădirii la rețeaua de gaz. Grădinița trebuia să fie dată în exploatare la începutul anului școlar, dar din motive politice, nu s-a putut realiza acest lucru.

Grădinița a fost construită din fonduri extrabugetare și a costat 500.000 de euro. De altfel, majoritatea investițiilor care s-au făcut la nivelul comunei noastre, peste 85% au fost realizate din fonduri europene sau extrabugetare, adică guvernamentale“, spune Iosif Bimbo.

O nouă investiție: centrul medical

În ceea ce privește situația Centrului medical, primarul dă asigurări că „lucrăm la documentarea tehnică. Ne numărăm printre cele 23 de primării din județul Arad care au obținut finanțare de la CNI pentru diferite obiective“.

După cum am putut observa în urma discuțiilor purtate cu primarul Iosif Bimbo, dar și cu locuitori ai comunei Livada, este evident că unitatea administrativ teritorială dispune de toate condițiile pentru o dezvoltare rapidă. S-a investit masiv în cele două localități, Livada și Sânleani, potențial există, disponibilitate, proiecte și viziune din partea primarului Iosif Bimbo este din plin, însă este nevoie și de echipă și de responsabilitate din partea tuturora pentru ca această comună să se dezvolte și mai mult.

  • Pașca Monica Ionela spune:

    Dacă tot se vrea ca Livada să fie o comună la standarde europene, pe când avem și noi străzi? Noi murim în case și salvarea STĂ în fața primăriei că nu știe să ajungă la adresa indicată. Înainte de a avea canalizare, grădinițe etc. aș vrea să mă simt în siguranță. Atunci când suni la 112, aceștia trebuie în primul rând să și știe unde să ajungă. Fără nume date străzilor, ambulanțele doar rătăcesc prin comuna Livada.
    Până să ajungem la standarde europene, nu vreau altceva decât ca ambulanța să ajungă rapid la adresa indicată, suntem totuși în anul 2022.

  • helmut spune:

    bimbo, acest falkonistoid de joasa speta imbogatit fara masura urmare a traficului de terenuri. Nu se sesizeaza DNA!!?

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției