descinderi

Update2: Doamna judecător Dietrich Magdalena, magistrat al Tribunalului Timiş, ne-a declarat, miercuri, în jurul orei 21,45, că primarul din Zăbrani, împreună cu alţi doi oameni de afaceri care fac obiectul cauzei, au primit, fiecare, 30 de zile de arest la domiciliu.
În aceeaşi cauză, P.V. şi CJ – conform sursei – autorizate şi competente – au primit 60 de zile de control judiciar.
Niciuna dintre părţi nu a depus, până la această oră, contestaţie.

Update

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 26.05.2015, a inculpaților:

POPA RADU VIOREL, CÎRJA JEAN și POP VALER, administratori ai unor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

TOADER MARIAN, primar al comunei Zăbrani, județul Arad la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2010 – 2014, inculpații Popa Radu Viorel, Cîrja Jean, Pop Valer și Toader Marian au constituit un grup infracțional, în vederea obținerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.
Valoarea totală a sumelor de bani încasate de firma administrată de inculpatul Popa Radu Viorel în cadrul celor două campanii de reconversie viticolă este de 3.036.197 euro.
Concret, în perioada respectivă, cu prilejul campaniilor din anii 2010-2011 și 2011-2012, inculpatul Popa Radu Viorel a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad un număr de patru cereri prin care a solicitat sprijin financiar în domeniul plantațiilor viticole, pentru două terenuri cu suprafețe de 50 ha respectiv 175,86 ha.
Ulterior, în vederea acordării sprijinului financiar, au fost depuse la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad mai multe documente cu conținut nereal, întocmite cu complicitatea inculpaților Cîrja Jean și Pop Valer, administratori ai societăților comerciale „prestatoare de servicii” sau de inculpatul Popa Radu Viorel, pentru a justifica în fața reprezentanților instituției respective cheltuirea unor sume de bani.
Un aport deosebit în comiterea acestor activități infracționale, l-a avut primarul localității Zăbrani, inculpatul Toader Marian care a fost inițiatorul punerii la dispoziția firmei administrate de inculpatul Popa Radu Viorel, în mod gratuit (deși se solicitase arendarea, ceea ce presupunea plata unei redevențe către primăria Zăbrani) a suprafețelor de teren necesare înființării plantației viticole.
Ulterior, prin încheierea unor convenții succesive, suprafața de aproximativ 50 ha pe care a fost înființată plantația viticolă (în campania 2010-2011), a ajuns în exploatarea unei societăți comerciale controlată în mod indirect de primarul Toader Marian.
Prin aceste activități, bugetul Primăriei Zăbrani a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 120.000 euro, reprezentând redevența care ar fi fost încasată de instituția publică în ipoteza concesionării/arendării suprafețelor de teren supuse procesului de reconversie viticolă, corelativ cu obținerea unor foloase necuvenite pentru primar (obținerea unei plantații viticole în mod gratuit, obținerea beneficiilor rezultate din valorificarea produselor viticole).
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției Generale Anticorupție.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentați, la data de 27 mai 2015, Tribunalului Timiș, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise în perioada 2010 – 2012.
Astfel, în cursul zilei de 26 mai 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate perche­- ziții domiciliare în şase locații situate pe raza județului Arad, reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.
Primarul din Zăbrani, alături de alţi trei oameni de afaceri, au fost ridicaţi de procurori pentru audieri la DNA. În fapt, vorbim de frauda­rea unor fonduri europene de nu mai puţin de trei milioane de euro.
Conform PressAlert, „procurorii din cadrul DNA Timișoara efectuează patru percheziții într-un dosar de fraudă cu fonduri europene, una dintre locațiile vizate fiind primăria din Zăbrani, unde edilul-șef, Marian Toader, este vizat de anchetă alături de omul de mai mulţi oameni de afaceri. Investigaţiile vizează modul în care a fost implemantat un proiect pe fonduri europene, care prevedea creareaunei plantaţii de viţă-de-vie printr-un parteneriat public – privat. Cei de la DNA au adunat probe din care reiese că s-au fraudat condiţiile de acordare a banilor, prin folosirea de documente false”.
„Recompensă” de 50 de hectare
Înainte de a fi dus la audieri de procurorii DNA, după mai bine de cinci ore de percheziţii domiciliare, iubitul Mihaelei Borcea, primarul comunei Zăbrani, Marian Toader, a declarat presei că nu ştie pentru ce se află anchetatorii acolo şi că toate acuzele nu sunt adevărate.
Potrivit anchetatorilor, afaceriştii au reuşit să obţină fonduri europene pentru înfiinţarea unei culturi de viţă-de-vie. Aceştia au intrat într-un parteneriat public-privat cu Primăria din Zăbrani. Potrivit proiectului, trebuia curăţat mai întâi un teren pe care mai apoi să fie plantaţi butaşi, pe care suspecţii i-au cumparat de la un italian,însă nu i-ar mai fi plătit.
Afaceriştii nu şi-au onorat promisiunile contractuale şi au făcut cheltuieli fictive, manevră cu ajutorul căreia ar fi delapidat fondurile europene. În această schemă, iubitul Mihaelei Borcea, Marian Toader, primar la Zăbrani, trebuia să primească o „recompensă” de 50 de hectare de teren gata cultivat cu viţă-de-vie. Edilul neagă însă orice implicare. Totuşi, el a fost ridicat de procurori şi condus la sediul DNA Timişoara.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din par­tea Serviciului Român de Informații, Direcției Generale Antifraudă, Agenției Naționale de Administrare Fiscală și din partea Grupării Mobile de Jandarmi Timișoara.
Dacian Don
Cristian Cotuna

 

  • Cetatean spune:

    DEX – „Oameni de afaceri” este un termen cu semnificatia „infractorii economico – financiari”.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției