primarProcurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a primarului din Zărand, Ion Florin Moț, pentru luare de mită și spălare de bani.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au menționat că, „în perioada aprilie – iulie 2013, Moț Ion Florin, în calitate de primar al comunei Zărand, respectiv președinte al Comisiei Locale de Aplicare a Legilor Fondului Funciar Zărand, a acceptat promisiunea de a primi suma de 40.000 euro, de la un denunțător, cu titlu de mită“.
„Moț Ion Florin a acceptat să primească acești bani pentru ca, în virtutea funcțiilor deținute mai sus, să semneze/avizeze mai multe do­cumente (planuri de încadrare în tarla și certificatele fiscale aferente) necesare denunțătorului pentru a înscrie în Cartea funciară dreptul de proprietate asupra unui teren în suprafață de 250 ha situat pe raza comunei Zărand“, se menționează în rechizitoriul procurorilor DNA.
Din suma de 40.000 euro acceptată, primarul a primit de la denunțător, în două tranșe, sumele de 5.000 lei și 250 euro în cursul lunilor mai și iunie 2013.
Cu ocazia primirii sumei de 5.000 lei, în data de 29 mai 2013, pentru ascunde adevărata proveniență, Moț Ion Florin a disimulat primirea cu titlu de mită a banilor sub forma unui contract de împrumut încheiat cu denunțătorul, se mai arată în rechizitoriu. De asemenea, acesta a încercat să fugă în momentul reţinerii şi a aruncat banii pe trotuar, aceştia fiind împrăştiaţi de vânt.
Conform aceluiași document, la data de 12 iulie 2013, Moț Ion Florin a primit de la denunțător 10.000 de euro, reprezentând o a treia tranșă din suma de bani acceptată anterior și, cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
La data de 13 iulie, Tribunalul Bihor a dispus arestarea preventivă a primarului din Zărand, pe un termen de 29 de zile.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bihor.
(Ş.M.)

Recomandările redacției