afisaj 2 afisaj 3 afisaj ilegalPrimarul municipiului Arad, Gheor­ghe Falcă, i-a acuzat, luni, pe comandantul Inspectoratului Ju­de­țean de Poliție Arad și pe adjunctul Poliției Municipiului că au favorizat infractorii în scandalul afișajului electoral care s-a derulat la sfârșitul săptămânii trecute în municipiu.
Primarul a precizat că „este regretabil că, pentru ceea ce înseam­nă publicitate în municipiul Arad, comandantul Poliției județene și adjunctul Poliției municipiului au acționat părtinitor“.
„Am constatat că polițiștii au favorizat infractorul și pentru acest lucru cei doi comandanți trebuie să răspundă. După ce le-am explicat polițiștilor că un domn Bilă a blocat cu mașina sa o altă mașină și a agresat verbal echipele Primăriei care îndepărtau afișele electorale amplasate ilegal, surprinzător, domnul Puie, adjunctul Poliției municipiului, îmi spunea mie că domnul Bilă, infractorul, i-a spus că sunt stâlpii BERD-ului. Atunci mi-am dat sea­ma că domnul comandant nu știe ce înseamnă BERD. Deci domnul comandant l-a crezut pe infractorul Bilă și nu a crezut autoritatatea. Astăzi (n.r. luni) vom cere îndepărtarea bannerelor de către poliția statală și nu să apere clientela politică“, a spus Gheorghe Falcă.
Primarul a mai spus că sâmbătă seara, după modul cum au acționat, polițiștii au dat dovadă că nu cu­nosc legislația în vigoare cu privire la afișajul electoral.
„Poliția nu cunoaște legea, de­oarece constatarea contravențiilor se face de ofițerii, subofițerii și agenții Poliției Ro­mâne, care trebuia să constate și să-i amendeze pe cei care au afișat, ilegal, bannere în municipiu. Amplasarea ilegală a bannerelor constituie contravenție între 1.000 și 2.500 de lei, pentru fiecare banner“, a mai precizat Gheorghe Falcă.
De asemenea, edilul-șef a mai susținut că în momentul în care un tânăr de la PSD a cerut adjunctului comandantului Poliției municipiului să îi înapoieze bannerele și-a dat seama că oamenii legii acționează la comandă politică, susținută de Prefectură, pentru că în zonă se afla purtătorul de cuvânt al Prefecturii.
Din acest motiv, primarul municipiului Arad, a cerut demisia comandantului Inspectoratului Jude­- țean de Poliție Arad și a adjunctului Poliției municipiului.
„Cer demisia celor doi comandanți, comandantul Tamaș și comandantul adjunct al Poliției mu­nicipiului, Puie, pentru că nu cunosc legislația, și pentru că au îngrădit, folosindu-și autorita­tea, Poliției Locale și societăților din subordinea Primăriei, pune­rea în legalitate, pe proprietatea municipiului, a afișajului electo­ral. Vom identifica următoarele bannere și le vom da termen să le dea jos. Dacă nu o să le dea jos vor fi acuzați de abuz în serviciu, pentru că nu au pus în aplicare o lege la solicitarea comisiei de ordine publică“, a mai spus primarul.
Totodată, Gheorghe Falcă a acu­zat dificultăți în municipiu în ceea ce privește ordinea publică, circulația rutieră și parcările, aflate în responsabilitatea Inspectoratului Județean de Poliție Arad.
„Am ajuns în Arad, pentru că polițiștii nu se mai ocupă de ordinea publică, să ne angajăm firme private de protecție și pază. Circulația în oraș este defectuoasă, parcările sunt la fel. Acel domn Bilă, care a agresat echipajele Primăriei nu a fost chemat la Poliție. Deci, dacă sunteți membri PSD puteți să agresați pe orcine pentru că Poliția vă salvează. Dacă aveți însemne PSD pe mașină puteți să blocați în trafic pe orcine, că vine domnul Puie și vă trimite acasă. Sau dacă sunteți de la PSD puteți veni la Poliție să vă cereți bannerele, deși ele sunt confiscate“, a mai spus primarul.
Întrebat de jurnaliști cu privire la amplasarea ilegală a unor însemne electorale ale candidatului ACL la alegerile prezidențiale, primarul a spus că acolo unde se va constata nerespectarea avizului eliberat de Primărie se va trece la punerea în legalitate.
Primarul a mai spus că va mai cere demontarea bannerelor electorale afișate pe clădirile din centrul municipiului atât în cazul can­di­- datului USL cât și în cazul candida­tului ACL.
Reprezentanţii Inspectotatului Judeţean de Poliţie Arad nu au transmis un puct de vedere cu pri­vire la acest subiect până la închi­derea ediţiei.

Recomandările redacției