Primarul Gheorghe Feieș a fost ales în unanimitate în fruntea Ligii Aleșilor Locali ai PD-L

0
383

Preşedintele şi vicepreşedintele Ciceac au proiecte comune Sala a fost alături de Gheorghe Feieş Liga 3 rezerva Liga 2 Feies Liderul aleşilor locali oferă şi pretinde respect pentru cei de la baza partiduluiLa Palatul Cultural s-a desfășurat, ieri după-masa,  ședința de alegeri a echipei de conducere în cadrul Liga Aleşilor Locali ai PD-L.
Prezența a fost deosebită, fapt remarcat și în cadrul ședinței: din 401 aleși – primari, viceprimari, consilieri locali şi judeţeni – la ședință au participat un număr de 318.
Ședința a fost condusă de Gheorghe Seculici care în mod operativ a trecut la precizări cu privire la scopul și desfășurarea ședinței și dat citire ordinei de zi, votată în unanimitate de cei prezenți. S-a făcut precizarea „că în cadrul alegerilor s-au înregistrat atâtea candidaturi câte funcții sunt, forul fiind cel mai important din cadrul PD-L“.
S-au făcut cunoscute candidaturile pentru funcțiile de conducere ale Ligii, primarul orașului Sebiș, Gheorghe Feieș, candidând pentru funcția de președinte. Celelalte candidaturi înre­gistrate au fost: pentru președinte exe­cutiv – Vasile Ciceac (primar oraș Nădlac); pentru vicepreședinți: Aniței Nicolae (primar oraș Curtici), Valentin Bot (primar comuna Șiria), Marian Toader (primar comuna Zăbrani), Florin Ciul (primar comuna Bocsig); pentru secretari regionali: Reginald Andronic (primar comuna Frumușeni), Incicău Simion (primar comuna Șepreuș), Pavel Țica (primar comuna Beliu), Ionel Pașca (primar comuna Chisindia), Popa Cornel (primar comuna Hășmaș), Traian Balint (primar comuna Covăsînț).
S-a făcut precizarea că votul fiecărui candidat va fi direct, pentru fiecare candidat în parte.
Despre Gheorghe Feieș, candidatul la președenția Ligii trebuie spus că este singurul primar cu doctorat în administrație locală, fiind primar de oraș de peste 20 de ani. La ultimele alegeri locale a obținut cele mai bune rezultate pe țară, dintre organizațiile orășenești ale PD-L, adică peste 60% – ca organizație și peste 80% – ca primar. Gheorghe Feieș reprezintă orașele din județ la Regiunea 5 Vest, fiind ales de primarii din județ, indiferent de culoarea lor politică. Este membru în Comitetul Director al Asociației Orașelor din România. Are publicate numeroase volume pe teme de administrație locală.
Câteva motivații ale candidatului
Primarul Gheorghe Feieș, în calitate de candidatul la președenția Ligii, a ținut să prezinte înainte, de a se trece la vot, o parte a motivelor pentru care a ținut să candideze la această funcție. Spicuim din discursul său.
„Câteva din motivațiile pentru care am considerat că este nevoie să candidez sunt legate de aspecte precum: felul cum ne raportăm noi – ca administrații locale, la faptul că legislația noastră a fost și este mereu în schimbare, de peste douăzeci de ani; nevoia de a face demersuri pentru o adevărată consolidare a autonomiei locale; îmbunătățirea relațiilor instituționale între Primărie și instituții precum Poliția, Jandarmeria ori… Mediul. Nu trebuie uitat că noi suntem aleșii direcți ai comunităților și suntem prin urmare reprezentanții lor direcți. Prin urmare, consider că sunt prea mari discordanțele de retribuire între un primar și un șef de poliție ori un director de școală: primarul având de cele mai multe ori jumătate din salariul celor doi deși răspunde, practic, de buna gospodărire a resurselor întregii comunități. Noi suntem mereu cei vânați: de o parte a instituțiile statului, de alte de cei nemulțumiți. Și pentru că mergem în instanță pentru a apăra interesele localnicilor ajungem să fim «cei răi»; ca să nu mai spun că suntem deseori amendați. De asemenea trebuie regândite diferențele mari de retribuire între parlamentari și cei din administrațiile locale: nu în ideea de a reduce retribuția cuiva, ci de a se mări retribuțiile aleșilor locali“.
Votul a confirmat toate candidaturile
Deși inițial s-a făcut propunerea ca grupul de candidați să fie votați în bloc, Gheorghe Seculici – care a condus ședința a venit cu propunerea ca fiecare să fie votat separat, cu atât mai ult cu cât votul este deschis.
S-a trecut astfel imediat la vot. Propunerea primarului Gheorghe Feieș a fost votată în unanimitate, bachiar cu aplauze, dovedin du-se că propunerea a fost însușită fără rezerve.
Au fost nominalizați apoi și ceilalți candidați, care l-a rândul lor au fost votați, unul câte unul, cu unanimitate de voturi, neînregistrându-se nici măcar o abținere, semn că Gheorghe Feieș a știut să-și aleagă bine echipa cu care va lucra în continuare.
Discursuri după alegeri
Au urmat câteva luări de cuvânt, primul fiind al nou alesului președinte al Ligii, Gheorghe Feieș care, înplus față de declarațiile de început a mai ținut să facă doar câteva sublinieri urmate de unele promisiuni. Discursul a început însă cu mulțumiri adresate celor care au acordat încrederea lor noii echipe de conducere.
„Pentru că noi, aleșii locali, suntem baza acestei structuri și pentru că noi am dat putere care ne reprezintă la vârf. Doresc să accentuez că noi dăm și pretindem să primim respect. De asemenea, doresc ca animozitățile din interior să le rezolvăm în interior (moment în care au izbucnit aplauze în zona din dreapta spate a sălii), deoarece suntem colegi și prieteni. Pentru viitor ne vom lupta ca legislația să se îndrepte spre folosul cetățenilor pe care-i repre­zentăm și care ne-au ales. Vrem să oferim respect, echilibru, angajament ferm în rezolvarea problemelor comunității și evitarea imoplicării în orice lupte interne. Cred că echipa nou aleasă are energia, experiența, cumpătarea și capacitatea de a funcționa cu bune rezultate în viitor. În plus, vreau ca întreaga activitate viitoare a Ligii să aibă ca țintă dezvoltarea județului Arad și pentru o mai bună legislație prin care să se ajungă la o colaborare între toți factorii interesați în dezvoltarea locală“.
Dintre vorbitorii ce au urmat spicuim din discursul președintelui Consiliului Județean Arad, Nicolae Ioțcu care și-a manifestat speranța ca în această componență Liga să se implice cu bune rezultate în unele probleme ale zonei noastre.
„Vreau să subliniez că trebuie să arătăm public că ni se pun în spate multe lucruri pe care nu le-am decis noi. Constatăm că acest guvern a ratat, deocamdată, toate țintele importante precum regionalizarea, descentralizarea și modul cum se repartizează resursele, ca să amintesc doar câteva. Prin această Ligă noi avem convigerea că se vor face eforturile necesare ca lucrurile să meargă mai bine“.
(F.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.