După cum s-a putut vedea şi din aspectele prezentate de cotidianul nostru în numeroasele articolele scrise despre frumoasa comună Bata, aceasta a înre­gistrat în ultimii ani o adevărată… trezire la viaţă. S-a putut constata de la o lună la alta cum eforturile inimosului edil Ion Micurescu şi a echipei sale – poate şi pentru că este fiu al acestor locuri – au ridicat comuna din anonimatul cotidian al unui mediu sătesc obişnuit.
Câteva argumente…
S-au adus aici investitori serioşi – atât localnici cât şi din străinătate, cu ajutorul cărora s+a reuşit ca la ora actuală în Bata să fie cele mai multe locuri de muncă înregistrate din ultimul deceniu. S-au înfiinţat evenimente cultural-artistice ori specifice zonei, ce au intrat în tradiţia locului – cum sunt festivalurile de muzică, taberele de creaţie şi mai ales Festivalul Naţional de Vânătoare, ajuns la a şasea ediţie. Dar cel mai important aspect este acela că s-au scos la lumină nepreţuite tradiţii şi obiceiuri străbune şi au fost readuse în conştiinţa oamenilor, fiind reaşezate acolo unde meritau: adică la loc de cinste.
Vorbim aici de Ruga satului, unde inclusiv primarul a îmbrăcat obligatoriu straiele strămoşeşti; de Sărbătoarea Crăciunului – când au fost readuse în memoria colectivă cele 365 de de colinde, la sărbătoarea Paştelui, când nu sunt uitaţi nici înaintaşii ş.a.
Premiul de Excelenţă
Fiind aşezată pe malul drept al Mureşului şi fiind de-a lungul veacurilor sub influenţă culturală bănăţeană, comuna Bata a fost luată mereu în calcul de oamenii de litere bănăţeni la unele manifestări de evaluare.
Astfel, la cea de-a V-a ediţie a Galei Premiilor Anuale ale Uniunii Jurnaliştilor din Banatul Istoric (UJBI), ce a avut loc joi după-amiază la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj, re­pre­zentantul comunei Bata, primarul Ion Micurescu a urcat pe scenă şi a primit Titlul de Excelenţă (diplomă şi plachetă), făcând parte dintre cei 14 nominalizaţi – printre care-i amintim doar pe caricaturistul Ştefan Popa-Popas ori pe actorul Ion Caramitru.
„A fost o onoare pentru mine şi implicit pentru comunitatea mea să fim pomeniţi şi evidenţiaţi alături de nume mari ale culturii româneşti contemporane. Mă bucur că una din motivaţiile pentru care s-a considerat că merităm această distincţie face referire tocmai la o sărbătoare a noastră de suflet – Ruga satului Bata – prin faptul că i-am respectat cu sfinţenie semnificaţia. E o mare bucurie că acum, la şase decenii de viaţă, după ce am stat mereu printre spectatori, acum am ajuns să urc cu cinste şi pe scenă. Am primit Diploma de Excelenţă cu mare bucurie, alături de mine fiind şi primarul municipiului Arad. Cuvântul meu de mulţumire a fost foarte scurt – nu mi-am permis să vorbesc mai mult decât un omolog al unui municipiu – dar bucuria a fost foarte mare deoarece distincţia a fost o dovadă a eforturilor mele administrative şi a faptului că am reuşit să scot la lumină comorile comunei mele“ a subliniat Ion Micurescu cu emoţie.
Mai trebuie spus că în cadrul evenimentului, Senatul Uniunii a decernat premii la nouă secţiuni, laureaţii fiind personali­tăţi din judeţele Hunedoara, Timiş, Caraş-Severin şi Arad. Uniunea Jurnaliştilor din Banatul Istoric editează peste 40 de pu­blicaţii gratuite care acoperă geografic întreg teritoriul Banatului istoric.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției