Problema fondului funciar rămâne una extrem de spinoasă la Păuliș.  Primarul Ioan Turcin, care
s-a întors la conducerea Primăriei în urma alegerilor de anul trecut sus­ține că a descoperit că pe vremea fostului primar, Petru Nicoară, titlurile de proprietate ar fi fost întocmite în funcție de anumite interese. „În perioada în care domnul Nicoară a fost primar, titlurile de proprietate au fost scrise acolo unde a avut domnul Nicoară interese”, susține Turcin. În sprijinul afirmațiilor sale, Turcin vine cu mai multe exemple. „Putem să venim cu argumente. În Păuliș, pe terenul viticol, unde un italian și-a exprimat intenția să cumpere aproximativ o sută de hectare de teren. Cum suprafața nu era comasată, domnul Nicoară a făcut acest lucru, fără să țină cont de foștii proprietari, care au cerut titluri de proprietate pe micile lor amplasamente. În urma acestui «ajutor», italianul nu și-a achitat taxelr și impozitele pe terenul respectiv. Mai mult, în loc să avem pe deal o plantație nou înființată, suprafața respectivă a rămas pârloagă, pentru că italianul res­- pectiv nu a dorit decât să vândă mai departe pământul”, a continuat Turcin. Potrivit autoritățiilor locale, firma italianului a intrat în cele din urmă în insolvență, iar comuna și-a recuperat creanțele până în urmă cu trei ani. Suprafața deținută de italian a fost vândută în cele din urmă, însă autoritățile locale nu au fost informate cu privire la identitatea noului proprietar, astfel încât acestea nu au pe cine să impoziteze. „Terenul a fost vândut, dar nu se știe cui. Nu a venit nimeni la Primărie să declare că l-a cumpărat, astfel încât, de trei ani, nu a mai plătit nimeni nimic pentru el. Mai trebuie să spunem că acolo, în mod normal, ar fi trebuit să aibă teren aproximativ o sută de oameni”, a ținut să perecizeze fostul primar.
Cu tunurile pe balastiere
Ioan Turcin mai susține că fostul primar i-ar fi ajutat și pe câțiva proprietari de balastiere să poată cumpăra terenul de care aveau nevoie pentru desfășurarea activității. „Pentru a putea comasa terenul de care aveau nevoie proprietarii balastierelor, care trebuiau să-l cumpere de la oameni, domnul Nicoară a considerat că este nevoie să anuleze titlurile de proprietate în zonele care prezentau interes”, mai spune Turcin. Potrivit declarațiilor acestuia, ulterior, în locul titlurilor anulate ar fi fost scrise alte titluri care erau acordate acelor persoane care erau dispuse să vândă. „Au fost persoane care din 1990 până în momentul anulării titlurilor aveau terenuri arabile și aveau înființate culturi agricole, dar au primit în schimb pășune, pentru ca parcela primită să poată să fie vândută. Aparent pierdeau, dar de fapt ieșeau în câștig”, a mai spus Turcin.
În continuare, noul primar reamintește situația balastierei deținute de SC Top Agregate SRL, care a ajuns în centrul unui scandal, după ce sătenii de la Sâmbăteni au sesizat autoritățile că de acolo vine un miros greu, înțepător. S-a descoperit că acest lucru se întâmplă din cauza deșeurilor depozitate în gropile săpate pentru scoaterea nisipului și pietrișului, în momentul de față așteptându-se rezultatul unor analize de laborator. „În cazul balastierei Top Agregate de la Sâmbăteni, nu au fost găsiți oameni care să-și vândă pământul, astfel încât au fost aduși pe suprafața respectivă  oameni de la Păuliș. Aici se văd adevăratele intenții și pe cine a avut interes să sprijine domnul Nicoară. De altfel, efectul exploatării acestor balastiere încep să se vadă, iar în viitorul apropiat vom putea să observăm impactul ecologic lăsat de gropile rămse în urm aexploatării terenurilor de către balastiere. În ceea ce privește materialul cu miros înțepător de la Top Agregate, așteptăm rezultatul unor analize de laborator. Momentan nu am primit niciun rezultat, astfel încât nu ne putem pronunța dacă este sau nu toxic”, afirmă Turcin.
Trei sute de titluri anulate
Primarul arată cu degetul și înspre frații Ardelean de la Sâmbăteni, fermieri cunoscuți în zonă, și unii dintre principalii susținători ai fostului primar. „Un alt interes pe care fosta conducere a Primăriei l-a avut cu privire la scrierea ti­tlurilor de proprietate la Sâmbăteni a fost favorizarea fraților Ardelean de la Sâmbăteni, pentru care s-au anulat circa trei sute de titluri de proprietate și au fost rescrise altele. Dânșii au fost favorizați pentru că noii proprietari le-au vândut lor terenurile primite”, spune Ioan Turcin.
Biserica a câștigat un
proces, dar a rămas fără pământ
Actualul edil-șef al comunei Păuliș mai afirmă că există sentințe judecătorești din anii 2006-2007 și 2008 privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor care nu au fost puse în executare până în prezent. „Spre exemplu, Biserica Ortodoxă Sâmbăteni a obținut suprafața de 35 de hectare, conform sentinței civile nr. 1115/15 noiembrie 2017, sentință rămasă definitivă și executorie. Nu a fost pusă însă în executare, pe motiv că nu ar fi teren. Dar în data de 2.10.2007, cu o lună și jumătate înainte de această sentință, Agenția Domeniilor Statului Arad, reprezentată de domnul director Claudiu Cepan, făcea cunoscut Primăriei Păuliș că ar avea de intrat în posesia a 142 hectare de teren arabil, peste Mureș, însă domnul Nicoară nu a făcut niciun demers pentru dobândirea acestor terenuri și reconstituirea dreptului de proprietate a celor îndreptățiți. Încă o dată se văd adevăratele intenții pe care le-a avut domnul Nicoară față de comună și față de cetățenii care au fost neglijați în totalitate”, își continuă primarul șirul acuzațiilor. În susținerea afirmațiilor sale, Turcin citează din adresa trimisă de ADS pe 2 octombrie 2007: „Vă înaintăm alăturat în trei exemplare, planurile cadastrale rezultate din măsurătorile topografice, cu imobilele din domeniul public sau privat la statului, în administrarea Agenției Domeniilor Statului, situate pe teritoriul administrativ al comunei Păuliș. Vă rugăm să analizați aceste planuri cu celeritate și să ne restituiți două exemplare avizate de către dumneavoastră.”
Ședință cu scântei
În încheiere, primarul Ioan Turcin povestește despre modul în care i s-a adresat Petru Nicoară, în timpul ședinței de consiliu de miercuri, când a venit vorba despre terenurile Bisericii Ortodoxe de la Sâmbăteni. „În momentul în care am făcut cunoscut faptul că avem o sentință pentru Parohia Ortodoxă Sâmbăteni cu cele 35 de hectare și l-am întrebat motivul pentru care n-a fost pusă în aplicare din 2007, până în prezent, fostul primar s-a înfuriat și a folosit câteva expresii care nu pot să caracterizeze un fost primar sau un fost director de școală: «mă, tu ce-ai făcut?», «tu să taci mă», «tu nu ești bun de nimic». Nu-mi rămâne decât «să-i mulțumesc» pentru aceste cuvinte «frumoa­se». De asemenea, aș vrea «să mulțumesc» tuturor consilierilor PNL, coordonați de domnul Nicoară, pentru «bunele intenții, decența și obiectivitatea» de care au dat dovadă”, și-a încheiat primarul tirul acuzațiilor.
Nicoară respinge acuzațiile
În ceea ce-l privește, fostul primar Petru Nicoară respinge acuza­țiile care i se aduc, susținând că nu a avut de-a face cu nicio operațiune de comasare de terenuri și că toate titlurile de proprietate care au fost anulate au fost anulate în baza unor sentințe judecătorești. „În ceea ce privește via cumpărată de italian, trebuie menționat că este vorba de 68 de hectare, dar eu nu am avut nicio implicare în comasare. El a fost cel care a făcut această operațiune, cumpărând de la proprietari. După ce firma a ajuns în lichidare, ne-am judecat, iar lichidatorul a plătit impozitele restante, pentru că voia să vândă terenul. Despre balastiere ce să vă spun? Oamenii și-au primit terenul, iar în continuare nu este treaba mea ce au făcut cu el. Domnul Turcin a vândut însă personal 36 de hectare unei balastiere”, a ținut să precizeze Nicoară. Acesta neagă în continuare și acuzațiile cu privire la ajutorul pe care l-ar fi dat fraților Ardelean.
„Toate titlurile de proprietate au fost anulate de Judecătoria Lipova. Pentru toate s-au dat sentințe definitive și irevocabile. Nimeni nu a făcut recurs. Astfel, o parte dintre foștii proprietari a primit alte terenuri și puțini mai au încă ceva de primit. Nu știu câte hectare au cumpărat frații Ardelean și nici de la cine au cumpărat”, a mai spus fostul edil-șef.
Cu privire la problema întâmpinată de Parohia Ortodoxă de la Sâmbăteni, Nicoară recunoaște că a primit o adresă de la ADS, cu privire la suprafața pe care o mai avea de primit comuna, dar a ținut să menționeze că ulterior cei de la ADS nu au mai vrut să dea ulterior terenul, pentru că ar fi intrat în tratative cu Primăria Zăbrani, unde respectiva suprafață a și ajuns apoi. „Am atăcat în instanță Zăbraniul pentru limită de proprietate. Am câștigat două procese, la Tribunal și la Curtea de Apel. Acum domnul Turcin trebuie să continue lupta în instanță, pentru anularea titlurilor emise de la Zăbrani. Cât despre faptul că i-am vorbit cum i-am vorbit, este o reacție la faptul că sunt atăcat de dânsul”, a  mai declarat Nicoară.

Recomandările redacției