motPrimarul comunei Zărand, Ion Florin Moţ este suspendat din funcţie, pe durata arestării, acesta fiind acuzat de luare de mită şi spălare de bani. Acum câteva zile, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea acestuia în judecată, în stare de arest preventiv.
Prefectul judeţului, Cosmin Pribac a emis ieri un ordin privind constatarea suspendării de drept din funcţia de primar al comunei Zărand, a lui Ion Florin Moţ, pe durata arestării. Pe durata suspendării acestuia, primăria comunei va fi condusă de viceprimarul Ioan Drăgan.
Ordinul privind constatarea suspen­dării de drept a primarului comunei Zărand, pe perioada arestării, a fost emis având în vedere o adresă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea prin care s-a adus la cunoştinţa Instituţiei Prefectului faptul că, Moţ Ion Florin a fost trimis în judecată în stare de arest în dosarul penal 41/P/2011 pentru infracţiunile de luare de mită şi spălare a banilor.
În rechizitoriul întocmit, s-a arătat că: „în perioada aprilie – iulie 2013, Moț Ion Florin, în calitate de primar al comunei Zărand, respectiv președinte al Comisiei Locale de Aplicare a Legilor Fondului Funciar Zărand, a acceptat promisiunea de a primi suma de 40.000 euro, de la un denunțător, cu titlu de mită“. Potrivit rechizitoriului, acesta ar fi luat bani pentru a înscrie în Cartea funciară dreptul de proprietate asupra unui teren în supra­față de 250 de hectare, situat pe raza comunei Zărand.
La momentul primirii unei părţi din bani, edilul Ion Florin Moţ a încercat să ascundă provenineţa acestora susţinând că, de fapt i-a primit în baza unui contract de împrumut încheiat cu denunţătorul. Rechizitoriul mai arată că, pe 12 iulie, primarul urma să primească a treia tranşă de bani în sumă de 10.000 de euro, cu această ocazie fiind organizat şi flagrantul. Pe data de 13 iulie, Tribunalul Bihor a dispus arestarea preventivă a primarului din Zărand, pe un termen de 29 de zile.

Recomandările redacției