(UPDATE)

După cazul primului „pacient 0“ de la Arad, Spitalul Județean este aproape de închidere. Pastorul neoprotestant decedat la 64 de ani a fost internat aici pe 20 martie, cu semipareză stânga și cu probleme pulmonare. Pacientul a ajuns la ATI, însă abia după trei zile a fost testat pentru coronavirus. A fost prea târziu însă, întrucât starea acestuia se agavase mult.

Cum bolnavul a rămas în spital aproape trei zile netestat, acesta a intrat în contact cu cadre medicale și personal auxiliar. După confirmarea pozitivă pentru testul pentru COVID-19, panica a cuprins cadre medicale din spital și nu numai. Din informațiile noastre, mai multe persoane sunt într-o situație disperată după aflarea rezultatului și decesul bărbatului.

Situația este una gravă, întrucât cadrele medicale își fac temeri nu doar pentru viața lor, ci și pentru cei cu care au intrat în contact. Intrând în contact cu colegi, virusul s-ar fi putut transmite în exterior, pe diferite filiere.

Direcția de Sănătate Publică Arad a declanșat o anchetă epidemiologică la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad și urmează să fie luate măsuri rapide. Este cel mai probabil ca spitalul să ajungă în carantină, închis pentru dezinfectare,

Menționăm că, pe fondul situației actuale și a directivelor venite de la nivel central, întâmpinăm dificultăți în a obține informații. Autoritățile locale sunt foarte reținute în a oferi informații.

Revenim cu amănunte.

Articolul inițial

Primul caz de infectare cu COVID-19 în rândul arădenilor a fost confirmat de către autorități, ba chiar de edilul –șef al Aradului, Călin Bibarț.

Acesta a transmis într-un video live pe pagina sa de Facebook anunțul că s-a confirmat primul caz de infectare cu Covid-19 în municipiu. Potrivit unor informații pe care le deținem, persoana infectată –  un pastor al cultului penticostal a decedat deja. Bărbatul fusese bănuit de o pneumonie severă, dar s-a confirmat a fi pozitiv la testul pentru COVID-19.

„Avem primul caz confirmat în Arad cu coronavirus, aș vrea să infirmăm zvonurile că ar fi mai multe. Confirmat este unul singur. Evident că în ultimul timp au fost luate mai multe probe, analize, vor fi trimise la laborator și vedem ce rezultate avem. Consider că este un moment oportun pentru a reitera ceea ce am spus și zilele trecute: de a sta pe cât posibil mai mult acasă, mai ales în cazul persoanelor în vârstă”, a susținut primarul interimar al Aradului, Călin Bibarț.

Pacientul a fost o persoană înaintată în vârstă și trebuia să rămână internat la Spitalul de Boli infecțioase din Timișoara. Se vehiculează că ar fi decedat totuși în ambulanță.

Bărbatul și-a pierdut viața chiar în ziua în care a fost diagnosticat. „A fost înregistrat al 6-lea deces al unei persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19). Persoana este un bărbat de 64 de ani, din Arad, care a fost internat din data de 20 martie a.c. în stare gravă la Spitalul Județean Arad, intubat în secția ATI. Bărbatul a decedat în cursul zilei de astăzi (luni n.a) și tot în această zi a fost confirmat pozitiv la testul pentru noul coronavirus“, a susținut Lucian Cozma, purtător de cuvânt al Prefecturii Arad.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică, informațiile trebuie confirmate de obicei cu avize.

„Există o voce unică care poate oferi informații clare și este indicat să le furnizeze Prefectura. Mai precis, aceste informații se dau cu aprobarea Grupului Strategic de Comunicare, cu aviz de la nivel central“, a susținut Constantin Cătană, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad.

Conform altor surse, în afara acestui caz confirmat mai există suspiciuni serioase și în alte câteva cazuri. 

Recomandările redacției