Din opt februarie, elevii claselor primare merg zilnic la școală, dar până acum, nu a fost raportat nici un caz de Covid 19, la copiii din această categorie de vârstă în Arad. Iată însă, că a fost depistat și primul caz de îmbolnăvire cu virusul Sars Cov 2 la un copil de clasă zero. ,,În clasa copilului meu, clasa zero, a fost depistat astăzi primul caz oficial de Coronavirus, din 8 februarie şi până acum fiind doar o chestiune de timp până să ajungem aici” spune pe pagina ei de Facebook, Petra Molnar.

Mama din Arad este revoltată, deoarece în astfel de cazuri, ar trebui să se facă testări rapide, atât elevilor cât și personalului didactic,  însă situația nu se prezintă așa, declară femeia. Mulți dintre parinți, nu au auzit nici măcar de acel acord pe  trebuie să-l semneze în astfel de cazuri, pentru ca elevul să poată fi testat.

,,Problema nu este existenţa cazului, nici faptul că nu ar fi fost respectate proceduri. Tragedia cea mare este faptul că, deşi se declara sus şi tare că şcolile beneficiază de teste rapide antigen pentru detectarea cazurilor şi testarea colectivului. Însă cine beneficiază concret de aceste teste gratuite?! Nu se ştie, deoarece Ordinul nr. 3235/93/2021, ordin despre care sunt curioasă cam câţi părinţi au auzit şi câţi l-au citit, având în vedere lipsa totală a informării publice şi faptul că nu toată lumea are studii juridice sau cunoaşte termeni juridici, prevede o oarecare ipoteză în care un copil sau poate fi testat doar dacă simptomele apar în cadrul orelor de curs, caz în care va fi în prealabil izolat, urmând a se verifica dacă părinţii şi-au dat în scris un presupus consimţământ, pe modelul anexat ordinului de mai sus. Cam câţi părinţi primesc foaia de consimţământ sau, mai bine spus, le este ea adusă la cunoştinţă?”, spune Petra Molnar.

Astfel, în cazul în care  un elev prezintă simptome asociate cu virusul Sars Cov 2, procedura prin care trebuie să treacă  este mult prea stufoasă și stresantă pentru un copil, precizează arădeanca.

,, Copiii vor fi testaţi doar în cazul în care, din întâmplare, virusul îşi face apariţia în cele trei- patru ore de curs, deci cât timp ei sunt la şcoală. Mai exact, în cazul în care copilul prezintă orice simptom la şcoală, se poate pune problema testării, iar dacă simptomul apare după orele de curs, problema noastră. De asemenea, cadrele didactice se recomandă a fi testate doar dacă simptomatologia apare în timpul orelor de curs.  

De ce nu ies autorităţile publice locale să lanseze o campanie de informare publică pe reţelele de socializare pentru ca părinţii să cunoască mai îndeaproape dispoziţiile şi procedurile de urmat?”, se întreabă revoltată arădeanca.

Recomandările redacției