În urmă cu două săptămâni, comunitatea ineuană intra în alertă după ce un bărbat în vârstă, recent întors din Israel, a avut simptome de coronavirus. Este vorba despre tatăl medicului radiolog, Carmen Cîrdei, care după ce a fost tratat la Spitalul Orășenesc din Ineu timp de câteva zile a fost transportat în stare ceva mai gravă la Spitalul Clinic Județean. Și aici, zile în șir, nimeni nu i-a făcut testul pentru COVID-19 pe motiv că pacientul nu respectă tiparele impuse de autorități (n.a criteriile epidemiologice). De abia după ce medicul Cîrdei a decis să iasă public cu declarații inclusiv în ziarul nostru (materialul poate fi recitit AICI) i s-a efectuat testul, care ar fi ieșit negativ. Pe de altă parte, sursele noastre ne spun că examenul nu a respectat întocmai procedurile epidemiologului. 

În fine, după două săptămâni de la acel caz, încep să apară și efectele la Spitalul Orășenesc din Ineu. Două cadre medicale, între care și medicul Ion Epure, au fost confirmate cu coronavirus. În plus, aseară, soțul unei asistente din cadrul aceluiași spital a decedat în condiții mai mult decât suspecte. Florin Bărbicioiu ar fi ieșit negativ la primul test pentru COVID-19 (după cum se știe se fac cel puțin trei teste pe o perioadă de 14 zile), însă toate simptomele conduceau spre o infectare cu noul virus. În plus, ineuanul de 55 de ani avea probleme circulatorii și diabet, iar ultimul examen radiologic a evidențiat și probleme la plămâni, comune în coronavirus. Pe pagina de Facebook a celui decedat au apărut primele mesaje de condoleanțe. 

Cert este că Spitalul a intrat în carantină de aseară, în urma unei decizii luate pe plan local, girată de însuși primarul Călin Abrudan. În schimb, autoritățile centrale și județene nu au avut nici o reacție, lăsând angajații spitalului, pacienții dar și administrația locală în pragul disperării. 

Menționăm că informațiile în aceste cazuri se obțin cu mare dificultate de către mass-media.

Recomandările redacției