În ziua de 6 septembrie 2018, în prezența Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a Preasfințitului Părinte Luchian, Episcop sârb de Budapesta și administrator de Timișoara, a Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, precum și a Consulului sârb din Timișoara, a altor demnitari și a unei audiențe numeroase, Vicarul administrativ al Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timișoara, preotul Marinco Marcov și-a susținut teza de doctorat în domneiul Dreptului Bisericesc. Cercetarea sa a fost pusă sub titlul: „Originile dreptului scris în Biserica Ortodoxă Sârbă. Studiu istoric-canonic”, fiind astfel prima teză de doctorat a școlii teologice arădene elaborată de un etnic sârb.
Comisia a fost formată din următorii părinți profesori: profesor Cristinel Ioja, președinte, profesor Constantin Rus, coordonatorul lucrăii, iar ca membri: profesor Marius Țepelea, de la Facultatea de Teologie din Oradea, profesor Irimie Marga, de la Facultatea de Teologie din Sibiu și conferențiar Georgică Grigoriță, de la Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul din București.
Din refeartul coordonatorului s-au reținut următoarele: ”Valoarea teoretică a lucrării constă în faptul că ne familiarizează cu metodele și principiile de interpretare a dreptului scris în Biserica Ortodoxă Sârbă. Pe de altă parte, lucrarea ne familiarizează cu aplicarea practică a principiilor fundamentale canonice de organizare şi funcţionare a Bisericii Ortodoxe în contextul provocărilor actuale, aşa cum reies acestea din tratarea subiectului. Valoarea aplicativă a lucrării se descoperă prin raportarea rezultatelor cercetării la evaluarea contextului istoric actual, întrucât reprezintă un ghid al înţelegerii acestei opere, deschisă dialogului dar în acelaşi timp consecventă în a-şi afirma apostolicitatea şi integritatea învăţăturii dogmatice, canonice şi liturgice cu Biserica Ecumenică a Răsăritului”.
În urma deliberării Comisiei, candidatul a fost declarat doctor în teologie, acesta depunând apoi și jurământul.
La final, PS Luchian a adresat câteva cuvinte de mulțumire și felicitare ÎPS Timotei, cât și Facultății de Teologie din Arad, pentru acest frumos eveniment academic, apreciind contribuția noului doctor în teologie, ca una ce aruncă încă o punte de înțelegere și cunoaștere în ceea ce privește viața Bisericii Ortodoxe Sârbești.

Pr. Filip Albu

Recomandările redacției