Primul mare hop la Bacalaureat: proba scrisă la limba română

0
312

Astăzi, 4 iulie 2016 începe proba scrisă a Examenului Național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2016. Astfel, de la ora 09.00 are loc proba Ea la limba și literatura română. La această probă sunt așteptați 2.738 de candidați din cei 3.064 de candidați înscriși. Marți, 5 iulie va avea loc proba Eb la limba și literatura maternă, la care sunt înscriși 123 de candidați. Examenul va continua miercuri 6 iulie cu proba Ec, proba obligatorie a profilului cu un număr de 2830 de candidați înscriși. Ultima probă scrisă din cadrul examenului de bacalaureat național va avea loc vineri 8 iulie, proba Ed, proba la alegere a profilului și specializării, cu un număr de 2771 de candidați înscriși. Rezultatele urmează să fie afișate în data de 12 iulie 2016.
„De asemenea, orice sesizare poate fi semnalată la TEL VERDE național 0800801100 sau TEL VERDE ISJ Arad 0800816257“, ne-a declarat profesoara Laura Nădăban, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.
Regulile examenului
Fiecare candidat va primi o coală de hârtie tipizată, pe care își va scrie, cu majuscule, numele, prenumele – inclusiv inițiala prenumelui tatălui. Colțul colii tipizate va fi lipit, după ce asistenții supraveghetori din săli au verificat că datele au fost completate corect. Asistenții semnează în interiorul porțiunii care urmează să fie sigilată.
Colţurile lucrărilor vor fi lipite numai după ce candidaţii au început să scrie pe foaia de concurs rezolvarea subiectelor. Candidaţii vor primi atâtea coli tipizate şi ciorne marcate cu ştampila “Bacalaureat 2016 – C.E.” câte le sunt necesare.
Candidații care doresc să predea lucrările înaintea expirării timpului maxim prevăzut în metodologie – 3 ore – pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră și jumătate de la distribuirea subiectelor.
Niciun candidat nu mai poate intra sau părăsi sala după distribuirea subiectelor, decât dacă predă lucrarea scrisă. În cazuri excepționale, elevul poate părăsi sala, doar însoțit de un supraveghetor.
Pentru elaborarea lucrării scrise, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a dese­nelor folosesc numai creion negru.
Candidaţii care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală.
Dacă unii candidaţi, din diferite motive, doresc să-şi transcrie lucrarea, fără să depăşească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Acest fapt este consemnat de către asistenţii supraveghetori în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise.
Colile folosite iniţial se anulează pe loc de către asistenţi, menţionându-se pe ele „Anulat”.
Candidații își numerotează foile cu cifre arabe, în partea de jos a paginii și în colțul din dreapta, indicând pagina curentă și numărul total de pagini, sub forma 2/5, pentru a doua pagină din totalul de cinci.
Trei candidați rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.
La expirarea celor trei ore acordate, candidaţii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depăşirea timpului stabi­- lit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.