premiera infarct

În Compartimentul de Cardiologie Intervenţională a fost tratat astăzi, primul pacient în stare de urgenţă. Arădeanul ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe era în infarct miocardic acut, când a fost preluat de Centrul de Intervenţii Cardiovasculare Cardiolife.
T.C, în vârstă de 47 ani s-a adresat serviciului de urgenţă în dimineaţa de astăzi. La ora 8.00 pacientul a fost diagnosticat de către medicii Unităţii de Preluare a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean Arad cu infarct miocardic acut inferior. Medicul cardiolog de gardă, Luminiţa Velcean a luat legătura imediat cu dr.Cristian Dina, cardiolog intervenţionist, coordonatorul Centrului de Interventii Cardiovasculare Cardiolife, care functioneaza la Spitalul Judetean Arad, conform parteneriatului iniţiat de Consiliul Judetean Arad, în urmă cu un an şi jumătate
Fiind un pacient cu mare risc, s-a luat decizia ca acesta să fie tratat prin angioplastie coronariană primară, procedură recomandată de Ghidul de diagnostic si tratament în infarct miocardic acut al Societăţii Europene de Cardiologie. În cazul pacientului s-a început repede coronarografia, la ora 8.50. Aceasta a documentat ocluzia acută a uneia din arterele mari ale inimii şi s-a trecut imediat la procedura de dezobstrucţie şi de implant de stent, finalizată cu succes la ora 9.10. Cazul acestuia a fost rezolvat în 70 de minute de la prezentarea la spital, mai repede chiar decât maximul de 90 de minute recomandat de Societatea Europeană de Cardiologie. T.C a fost apoi transferat în stare bună pe secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean.
Modul rapid de intervenţie, gestionarea făcută de medici ai UPU, ai secţiei de cardiologie a SCJU Arad şi ai Cardiolife Arad şi calitatea serviciilor au făcut ca pacientul cu risc ridicat să aibă şanse de supravieţuire şi perspective de evoluţie bună. Întrucât deocamdată nu există un protocol de colaborare între Spitalul Judeţean Arad şi Cardiolife, costurile procedurii au fost suportate de Centrul de Intervenţii Cardiovasculare Cardiolife. „Avem toată deschiderea pentru încheierea unui protocol cu Spitalul Judetean Arad. Parteneriatul cu Consiliul Judeţean Arad a avut de la început drept scop tratarea în Arad a pacienţilor cu risc maxim, a urgenţelor cardiovasculare, pentru care Consiliului Judeţean Arad a alocat şi fonduri pentru 2014. Cine vede satisfacţia colegilor medici, dar şi a pacientului şi a familiei acestuia când află că poate fi tratat optimal acasă la el, în Arad, nu poate avea niciun dubiu asupra utilităţii unui asemenea demers şi sper că acesta va putea fi finalizat cât mai curând. Am găsit în preşedintele Nicolae Ioţcu un partener corect împerună cu care sunt convins că voi colabora si pe viitor, în folosul arădenilor”, a susţinut doctor Cristian Dina, cardiolog intervenţionist.

Recomandările redacției