adulterVineri, 19 iulie, orele 19 la Librăria Cărturești va avea loc lansarea volumului „Adulter cu smochine şi pescăruşi”, primul roman semnat de Adrian Cioroianu. La eveniment vor lua cuvântul, alături de autor, scriitorii Lia Faur și Gheorghe Schwartz, directorul Filialei Arad Crişana a Institutului Cultural Român.
„Adulter cu smochine şi pescăruşi” este recomandat de editor precum un roman despre iubire şi păcat, dorinţă şi iluzie, despre vanităţi, gelozii şi despre frica de singurătate. O carte despre un bărbat şi o femeie prinşi într-o capcană a infidelităţii pe care şi-o construiesc singuri. O poveste a latinităţii şi a mărilor calde, terminată cu singura concluzie că iubirea rămâne, dincolo de toate, cea mai frumoasă dintre tainele umanităţii.
Protagoniştii romanului, amândoi persoane publice – el, scriitor de romane, ea, o regizoare de succes -, se întâlnesc, cu prilejul unui festival, la un hotel aflat pe țărmul Mediteranei. Între ei ia naștere o idilă cu gust de smochine, care devin un laitmotiv al între­gului roman. Alături de povestea de dragoste a celor doi, se desfășoară în paralel și acțiunea căutării detectivistice a recepționerei hotelui, o fată de 19 ani, care dispare într-un mod misterios.
Romanul a apărut la Curtea Veche Publishing la sfârşitul anului 2012 şi a fost lansat la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus din București, unde s-a numărat printre cele mai bine vândute cărți de la standul editurii.
Adrian Cioroianu este autorul volu­melor de succes „Pe umerii lui Marx.    O introducere în istoria comunismului românesc” (2005) şi „Geopolitica Matrioşkăi. Rusia postsovietică în noua ordine mondială” (2009), ambele apărute la Curtea Veche Publishing. Născut în 1967, Craiova, este Doctor în Istorie al Universităţii Laval din Québec, Canada, şi al Universităţii Bucureşti. Specializat în Istoria Contemporană a României, lucrează din 1993 în Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti (ca profesor, în prezent), unde susţine cursuri de istorie a regimului comunist din România şi de istorie a Rusiei postsovietice. Din octombrie 2011 este director al departamentului de Istoria Românilor şi a Sud-Estului Europei din Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti. Redactor şi ulterior colaborator permanent al revistei Dilema / Dilema veche (din 1998 până în prezent), Adrian Cioroianu pu­blică constant în revistele Foreign Po­licy — România, Historia, Istorie şi ci­vilizaţie sau Scrisul românesc din Craiova şi altele.

Recomandările redacției