Simbolul Ţării Moldovei în epo­ca medivală, a dispărut din sălbă­ticie de pe pământul românesc la sfârşitul secolului al XVIII-lea, din cauza vânătorii necontrolate. Dar, de câțiva ani, organizațiile de me­diu au început să repopuleze pădurile cu zimbri. Iar primul pui s-a născut luna trecută în Munții Carpați, după 200 de ani.
Ultimul zimbru din Transilvania a fost omorât în 1790. Până atunci, acest animal era întâlnit peste tot în Carpaţi, atât pe te­ritoriul Ţărilor Române, cât şi în statele vecine. Zimbrii inspirau forţă şi independnţă şi erau atât de apreciaţi şi de numeroşi încât au ajuns marcă de stat. Stema Moldovei certifică acest aspect.
În ţara noastră trăiesc, în prezent, pes­te 100 de zimbri, cu toții aduși din alte țări, aclimatizați în rezervații, după care eliberați.
După câțiva ani de acomodare, turma care populează Munții Carpați are un nou membru. Pe data de 22 aprilie, o femelă a adus pe lume primul pui de zimbru, în libertate, după 200 de ani. Micuțul, care are deja 20 de zile, este vegheat și păzit de restul turmei. „Suntem bucuroși să vedem că zimbrii s-au aco­modat foarte bine zonei. Reproducerea în na­tură este unul dintre cele mai importante semne care arată viabilitatea populației unei specii. Continuăm să îl monitorizăm pe cel mic împreună cu întreaga turmă de zimbri care se simte tot mai acasă în Munții Carpați”, anunța Organizația Conservation Carpathia.
Zimbrul e cel mai greu animal european de pe uscat. Are o lungime de trei me­tri și o înălțime de doi metri, cântărind de la 300 la 920 kg. Este mai înalt, dar mai puțin masiv decât ruda sa apropiată, bizonul american. De asemenea, are păr mai scurt decât acesta.

Recomandările redacției