primar ArchisPrima administraţie comunală din judeţul Arad care ca depus proiect eligibil şi care a intrat la finanţare pe Măsura 322 este cea a comunei Archiş. Comuna mai are în componenţă şi satele Bârzeşti, Groşeni, Nermiş.
Primarul comunei, Nicolae Valea ne descria foarte pe scurt situaţia acestei deosebite oportunităţi. „Am depus proiectul pe Măsura 322 în prima sesiune din martie 2008 şi ne-am bucurat în mod deosebit că a intrat la finanţare. Prin cele 2,5 milioane de euro primite – fonduri europene nerambursabile –  am rezolvat în totalitate străzile din comună, inclusiv spre Satul de Vacanţă Groşeni. Avem rezolvată şi apa curentă, e drept prin alte finanţări, deci se poate spune că din acest punct de vedere modernizarea infrastructurii e încheiată, comuna are acum toate străzile asfaltate“ preciza edilul din Archiş.
Lucrările de infrastructură finan­ţate în cadrul proiectului integrat – termenul de finalizare fiind august 2011– au inclus astfel străzi şi drumuri comunale, fiind asfaltate DC14 şi DC14A – în zonele Archiş şi Groşeni, în lungime de 14 km, aspecte extrem de apreciate de localnici.
Tot prin acest proiect integrat au fost reabilitate şi modernizate Căminele Culturale din Archiş, Nermiş şi Groşeni, câştigul fiind şi aici substanţial. A permis ridicarea standardelor manifestărilor culturale – care au acum alte condiţii de desfăşurare, creând şi posibilitatea ca localnicii să beneficieze de aceste spaţii pentru diverse evenimente personale.
Ca o idee generală despre ce au însemnat aceste fonduri europene nerambursabile pentru comună, primarul a luat ca bază valoarea bugetului local. „Dacă luăm ca termen de compa­raţie valoarea medie a bugetului local – în condiţiile în care l-am fi utilizat integral doar pentru operaţiile realizate –  prin această finanţare comuna a înregistrat un avans de 8-9 ani, deci finanţarea prin Măsura 322 a fost una salutară pentru toţi localnicii care vor beneficiat de aceste modernizări, în general vorbind“ – concluziona Nicolae Valea.

Recomandările redacției