Principalele boli care apar în cultura de cartofi. Cum pot fi combătute

0
323

Deși nu este o cultură preten­ţi­oasă, cultura de cartof necesită atenţie mai ales în anii cu pre­cipitaţii abundente. Cartoful poate fi afectat de peste 400 de boli și dăunători, de aceea măsurile de protecţie fitosanitară sunt esenţiale atunci când se dorește ca producţia să fie pe măsura eforturilor depuse. În caz contrar, investiţia poate fi compromisă.
Pentru a nu înregistra pierderi semnificative, orice fermier trebuie să fie atent la câteva detalii. În primul rând, trebuie ales un soi rezistent și potrivit zonei în care e cultivat. Se ține cont de tipul de sol, de perioada de vegetație, de calitate și modul de utilizare. De asemenea, este important de știut că bolile pot deveni veritabile probleme atunci când nu sunt tratate corespunzător. În ceea ce privește bolile culturilor de cartofi, acestea se împart în:
– Bolile de natură fungică: mana, alternarioza, putregaiul alb, putregaiul uscat al tuberculilor, putregaiul apos al tuberculilor, făinarea cartofului, verticilioza, râia neagră, rizoctonia la cartof.
– Bolile de natură bacteriană: veștejirea bacteriană, putregaiul moale al coletului și al tuberculilor cartofului.
Cele mai întâlnite și agresive boli sunt mana cartofului și alternarioza cartofului sau pătarea brună a frunzelor de cartof.
Dincolo de aspectele meteorologice, aceste boli pot avea și alți factori de dezvoltare. Atunci când vorbim despre mana cartofului, cel mai cunoscut factor este rotația incorectă a culturilor sau folosirea ca sămânță a unor tuberculi infectați. Transmiterea bolii se face prin intermediul tuberculilor mănați sau prin resturi de plante infectate rămase în sol. De aceea, rotația culturii trebuie făcută la cel puțin trei ani, iar dacă există un asolament potrivit, atunci această sursă de infecție este controlabilă. Această măsură previne apariția atât a alternariozei, cât și a manei. De asemenea, trebuie să se folosească tuberculi sănătoși pentru sămânță și soiuri de cartofi rezistente la agenții patogeni.
Din fericire, există metode din ce în ce mai avansate de prevenire a acestor boli. Respectarea unui plan de tratamente cu fungicide pe parcursul perioadei de vegetație poate salva orice cultură. Folosirea fungicidelor inhibă în totalitate procesul de formare a sporilor, inhibă dezvoltarea celulelor fungice în aproape toate fazele de dezvoltare. Astfel, cultura este protejată pe tot parcursul dezvoltării ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.