În Arad avem foarte multe persoane care cerșesc și apelează la mila trecătorilor. De cele mai multe ori vorbim despre cazuri în care aceștia sunt în stare perfectă de sănătate și nu ar fi în imposibilitatea de a munci. Totuși, este mai ușor pentru ei să stea toată ziua și să facă bani de pe urma celor care simt o oarecare milă față de ei, astfel că nu se mai obosesc să își caute un loc de muncă și să facă lucrurile pe cale legală. Munca pe care o prestează aceștia este aceea de a da impresia că suferă de tot felul de boli sau că au diferite dizabilități. Din păcate pentru aceștia, când vine vorba despre polițiști, nici o minciună nu mai ține, ajungând în punctul în care le-a spus deja pe toate. 

În această categoria de cerșetori care se prefac aproape la perfecție face parte și un bărbat care a fost prins ieri. Acesta a fost identificat în data de 17.06.2020 de echipajul poliției locale aflat în patrulare în zona ”strategică” din fața șirului de magazine și supermarketuri situate pe strada Banu Mărăcine. Locația este vânată de cerșetori, care îi abordează ”din scurt” pe cumpărători, adesea cât timp au încă asupra lor sume de bani aferente cumpărăturilor. Persoana respectivă acționează ascunzându-și mâna sub haine, prefăcându-se a fi în suferință, o persoană cu dizabilități fizice. Individul, apt de muncă, are puțin peste 30 de ani și domiciliul în Lipova. Conform afirmațiilor făcute față de polițiștii locali, nu a lucrat niciodată și a venit la cerșit în muncipiul Arad împreună cu fratele său. Fac parte dintr-un val nou de persoane din această categorie, nemaifiind semnalat anterior în reședința de județ. A primit o amendă contravențională de 100 de lei, în conformitate cu prevederile Legii nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială și a fost îndepărtat din zonă.
„Unii dintre acești membri ai societății manifestă diverse grade de ingeniozitate în crearea imaginii de persoană dizabilitată, pentru a maximiza sentimentele de compătimire pe care le încearcă oamenii de bună-credință confruntați cu imaginea invalidității sau neputinței. În acest fel ei sfidează onestitatea și devotamentul oamenilor față de cei aflați cu adevărat în dificultate”, au declarat reprezentanții DGPL Arad.

Dialogul cu polițiștii s-a desfășurat într-un mod cât se poate de amuzant. Pentru a demonstra că bărbatul nu are nici cea mai mică problemă de sănătate, cel puțin nu cea pe care o prezenta în fața oamenilor ce ieșeau din magazin, el a fost pus să își miște mâna în toate direcțiile și să o ducă la cap, la nas, sus și jos. La început a încercat să își mențină prin dovezi problema de sănătate afirmând că „are vena umflată”,  într-un final declarând în fața agenților că de fapt nu are nimic la mână chiar dacă voia să dea impresia că e ruptă.

 

Recomandările redacției