urgenteÎncepând încă din Vinerea Mare, Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Arad a funcţionat la turaţie mărită, sute de bolnavi trecând pragul urgenţelor de sărbători. Astfel, din Vinerea Mare până luni la ora 08.00 s-au înregistrat 425 de cazuri. Printre acestea s-au numărat şi câteva spectaculoase, cum ar fi o tentativă de suicid prin ingerarea a şase tablete, o arsură pe 60% din corp, în cazul unui bărbat de 47 de ani din localitatea Vinga, suspectă şi aceasta de tentativă de suicid, trei infarcte miocardice acute, dintre care un bărbat de 36 de ani, agresiuni, o intoxicaţie etanonică în cazul unui copil de şase ani, ori o ingerare de raticid în cazul unui băieţel de numai trei ani.
„Au fost înregistrate 425 de cazuri, dintre care 312 au fost adulţi, în timp ce 113 urgenţe au fost în rândurile minorilor. Printre cazurile de adulţi 19 au reprezentat afecţiuni digestive, 20 cardiovasculare, trei infarcte miocardice acute, toate trei fiind trimise la Timişoara. S-au mai prezentat la secţia noastră opt persoane cu etilism acut, şase victime ale accidentului cardio vascular şi o persoană care a încercat să îşi ia viaţa cu ajutorul a şase tablete“, ne-a declarat dr. Monica Puticiu, şefa secţiei de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Arad.
Tot în rândul adulţilor s-au mai evidenţiat 31 de cazuri ale afecţiunilor respiratorii, şapte victime au provenit din accidente rutiere, iar şase din agresiuni. Un caz mai aparte l-a reprezentat cel al unui bărbat de 47 de ani din localitatea Vinga, victimă se pare a unei explozii de butelii. Bolnavul a fost dus la urgenţe în stare gravă, prezentând arsuri pe o suprafaţă de 60% a corpului. Există suspiciuni cum că bărbatul ar fi încercat să îşi pună capăt zilelor.
În ceea ce priveşte urgenţele medicale în rândul minorilor, din cele 113 cazuri, 42 au fost afecţiuni respiratorii, 16 afecţiuni digestive şi două victime au provenit din accidente rutiere. „A mai fost o victimă provenită din agresiune şi o intoxicaţie etanonică în cazul unui copil de şase ani“, ne-a declarat dr. Monica Puticiu.
De asemenea, un alt caz foarte grav l-a reprezentat cel al unui copil de numai trei ani care a fost dus de urgenţă la spital după ce a înghiţit raticid, otravă pentru şoareci şi şobolani. Datorită eforturilor medicilor, starea copilului este acum una stabilă.

Recomandările redacției