Prinţul Johan Friso al Olandei, decedat luni din cauza complicaţiilor apărute în urma unui accident de schi suferit în 2012 în Austria, va fi înmormântat vineri în apropierea castelului din Lage Vuursche unde se va retrage în curând fosta regină Beatrix, a anunţat marţi familia regală, potrivit AFP.

Potrivit anunţului, prinţul va fi înmormântat în cimitirul din apropierea bisericii unde va avea loc ceremonia religioasă. La Lage Vuursche (centrul Olandei) se află castelul unde se va retrage în curând regina Beatrix care a abdicat pe 30 aprilie în favoarea fiului său cel mare Willem-Alexander.

O ceremonie comemorativă va fi organizată mai târziu în cursul anului, a indicat serviciul de presă al familiei regale.

AFP relatează că anunţul curţii regale a surprins oarecum media olandeze care se aşteptau ca prinţul să fie înmormântat la Nieuwe Kerk din Delft, unde sunt înhumaţi cei mai mulţi dintre membrii familiei regale olandeze.

Johan Friso, al doilea dintre cei trei fii ai reginei Beatrix, nu mai era oficial membru al familiei regale olandeze, după ce a renunţat la dreptul său la succesiunea la tron prin căsătoria cu Mabel Wisse Smit, neautorizată de guvernul olandez. El îşi păstrase însă titlul de ‘prinţ de Orange-Nassau’.

Prinţul Friso aflat în comă din februarie 2012, a decedat la Palatul regal din Haga, unde fusese adus în urmă cu o lună de la spitalul Wellington din Londra. În vârstă de 44 de ani, acesta a fost prins într-o avanalanşă în timp ce schia pe o pistă din Lech, Austria. Intrat în comă, el nu a dat decât semne de ‘minimă conştienţă’. Potrivit anunţului oficial, decesul a fost cauzat de complicaţiile apărute ca urmare a lipsei de oxigenare a creierului după accidentul de schi.

 

(AS – autor: Argentina Traicu, editor: Mariana Ionescu)

 

Recomandările redacției