•  Interviu cu Ioan Nuțu Herbei, primarul comunei Moneasa

Stațiunea Moneasa a intrat într-un amplu proces de modernizare, după furtuna care s-a abătut asupra zonei în 17 septembrie. Având în vedere prăpădul lăsat în urmă de vijelie, care a pus la pâmânt toți arborii din parc și a distrus până și trotuarele, autoritățile locale au demarat reconstrucția, canalizându-și toate eforturile în această direcție.
– Domnule primar, ați încheiat anul trecut lucrând la refacerea stațiunii. Care sunt prioritățile dumneavoastră pentru anul 2018.
– Având în vedere ceea ce s-a întâmplat în septembrie, având în vedere distrugerile provocate de vijelie, prioritatea numărul unu pentru mine este stațiunea. Refacerea și modernizarea stațiunii.
– Mai concret, ce intenționați să faceți?
– Vrem să schimbăm complet, atât fața comunei, cât și a stațiunii. Ne-am propus să reabilităm și să modernizăm Căminul Cultural Moneasa, prin intermediul unor proiecte europene, vrem să construim o sală de sport, care este foarte necesară, am început deja amenajarea unei capele mortuare, lucrarea fiind într-un stadiu destul de avansat. Capela va fi gata până în luna martie. Termopanele au fost montate deja. Acum se lucrează în interior.
Trebuie spus că mai avem un proiect ce presupune modernizarea unui drum care face legătura între Stațiunea Moneasa și Vârful Izoi. Este vorba despre un drum cu o lungime de șapte kilometri. Acestea sunt câteva dintre obiectivele pe care le avem, în afara planului nostru de refacere a stațiunii.
– Spuneți-ne, cum colaborați cu conducerea Consiliului Județean?
– Avem o foarte bună colaborare cu instituția Consiliului Județean, per ansamblu, dar și cu domnul Iustin Cionca, președintele CJA, care ne-a promis că ne va sprijini în ceea ce privește stațiunea.
– Cum merg lucrările în sta­țiune? În ce fază se află acestea?
– Propun să ne deplasăm împreună la fața locului, să vedeți și dumneavoastră. Veți observa că firma care a câștigat licitația este angrenată cu forțe sporite în punerea pavelelor pe trotuare și pe spa­țiile unde vor fi amenajate locurile de parcare. De menționat că lucrarea se poate face și acum, pe timp de iarnă, deoarece nu este nevoie de ciment sau de alte materiale, care să fie afectate de îngheț. De altfel, în stațiune se vor face lucrări de amenajare a aleilor, a spa­țiilor de parcare. La spațiile verzi și la plantatul pomilor vom începe lucrul imediat ce se desprimăvărează.
– Ce pomi veți planta și câți?
– Vom pune 31 de tei, 1.270 de ienuperi, 40 de tuia, iar pe o suprafață de 5.200 de metri pătrați vom amplasa gazon de tip rulou. Cam asta ar fi situația stațiunii.
– Dar cu asistența medicală cum stați?
– Avem permanență la dispensar, avem farmacii care sunt bine aprovizionate cu medicamente, astfel încât situația este sub control și din acest punct de vedere.

 Deszăpezire de urgență
În timpul documentării noastre a nins serios la Moneasa. În câteva minute carosabilul a fost acoperit de zăpadă. Echipele de intervenție s-au mobilizat însă rapid, și după încă câteva minute a început operațiunea de deszăpezire, pentru ca mașinile să poată circula în condiții de siguranță.

Cuvinte de laudă
Inginerul Sorin Galea este proprietarul campingului situat la intrarea în stațiune. Acesta are numai cuvinte de laudă la adresa administrației locale, având în vedere că apreciază modul în care se desfășoară lucrările de modernizare. „Este un lucru foarte frumos ce se face în stațiune. Când va fi totul gata, sunt sigur că în nicio altă stațiune nu va fi așa frumos ca la noi. Nu pot decât să îi spun domnului primar că îi dorim succes în ceea ce face”, a declarat ing. Sorin Galea.

Recomandările redacției