Ultima ședință a Consiliului Județean se dorea a fi una pașnică…vorba unor consilieri din Opoziție – o ședință „în spiritul sărbătorilor“. Dar subiectul deșeurilor a stricat toată atmosfera, ultima întâlnire a aleșilor județeni transformându-se în circ.

Consilierii s-au întrecut în acuze, pe tema Masterplanului pe deșeuri, în valoare de 30 de milioane de euro. Unii dintre aleșii județului au atras atenția asupra activității Retim. „Nu avem pârghiile necesare să acționăm împotriva Retimului, în situațiile în care nu își face treaba“, a precizat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean, după ce, consilierul Gheorghe Sabău a spus că trebuie luate măsuri, întrucât operatorul nu își face bine treaba.
Consilierul Marius Sulincean a ridicat problema stațiilor de transfer care încă nu au toate avizele necesare. Tevatura a continuat pe conflictul ADI Deșeuri – situația directorului Adrian Țolea.
„Vreau să vorbesc despre Masterplanul pe deșeuri. Se anunță că s-a încheiat, că totul este bine. Ba chiar suntem singurul județ care nu are nicio problemă cu implementarea proiectului. Am înțeles că operatorul care a câștigat zonele III și IV nu avea niciun contract încheiat cu beneficiarii. Nu avea nici autorizație de mediu, nici licență ANRSC“, a spus Marius Sulincean.
„Indiferent dacă contractul este semnat între firmele câștigătoare și beneficiari, aceștia sunt obligați să colecteze gunoiul din localitate. Dacă nu vor ridica deșeurile, Garda de Mediu va stabili amenzi. În al doilea rând, procesul de avizare este în desfășurare. Garda de Mediu a dat amenzi, dar procesul este în derulare și nu sunt probleme vizavi de intrarea în lucru. 30 de milioane de euro aduși în Arad reprezintă o mare realizare“, i-a răspuns vicepreședintele Sergiu Bîlcea.
Dar Marius Sulincean a continuat. „Vă întreb de stațiile de transfer pe care le gestionați. Există autorizații de mediu? Sunt funcționale stațiile de transfer?Având în vedere că, la 31 decembrie trebuie să fie încheiat tot proiectul, ce se întâmplă în acest caz? Mă refer la acele stații de transfer de care dumneavoastră, domnule Bîlcea ar fi trebuit să vă ocupați. Deci, dacă nu e gata proiectul, atunci știm că dăm banii înapoi. Vă rog să mă lămuriți, în calitate de vicepreședinte, care vă ocupați de aceste proiecte și care ar fi trebuit să le aduceți la nivelul la care, Aradul să nu piardă bani și arădenii să beneficieze de servicii, ați rezolvat problema stațiilor de transfer? Cine o să răspundă dacă o să dăm înapoi bani“. Acești bani sunt valoarea proiectului de management al deșeuri.
S-a făcut apoi referire la activitatea și remunerația directorului ADI Deșeuri, Adrian Țolea.
„După monologul dumneavoastră pot să spun doar că nu înțelegeți nimic!Lăsați autoritățile statului să stabilească aceste lucruri! (…) Și dacă nu au, ce relevanță are?! Vă repet că sunt în curs de autorizare“, a intervenit vicepreședintele CJA, Sergiu Bîlcea.
„Domnule Sulincean, vă lămuresc. Nu este obligația noastră să autorizăm aceste stații. Ne spuneți să facem treaba operatorului privat, dar noi am făcut partea noastră. Am predat stațiile, cu procese verbale de predare-primire. Este treaba operatorilor să își obțină autorizația“, a explicat președintele CJA, Iustin Cionca.
Situația a părut că scapă de sub control la intervenția lui Adrian Țolea: „Domnule președinte, eu am tot tăcut, pentru că am bun simț. Mie mi-ați desfăcut contractul de muncă, dumneavoastră sau domnul Bîlcea, pe motiv că nu există autorizație de mediu obținută de Retim. Pentru asta și amenda de la Garda de Mediu. Dar după ați procedat ca și mine, dar mie mi-ați desfăcut contractul de muncă. Și instanța mi-a dat dreptate…și m-a repus pe poziție. (…)“.
„Dumneavoastră nici nu știți cine v-a desfăcut contractul de muncă. Spuneți lucruri neadevărate și vă tai microfonul! (…)Eu nu am un război cu dumneavoastră. Am ascultat experții noștri din consiliu și nu mă interesează ce e în alte județe. Nu v-am desfăcut eu contractul de muncă. Nu mi se pare normal ca o instanță să vină să spună care e sancțiunea pe care o meritați dumneavoastră. Executăm sentința, că nu avem ce face. Dar nu uitați: nu este definitivă. Poate o să aveți o surpriză și o să dați înapoi banii aceștia pe care îi luați nemunciți“, a spus Iustin Cionca.
Consilierul Marius Sulincean l-a întrebat apoi pe Sergiu Bîlcea dacă își va da demisia în situația în care, Aradul ar fi penalizat pentru lipsa unor avize în masterplan și ar trebui restituiți banii înapoi. „Dacă se dovedește că trebuie să dăm banii înapoi, dumneavoastră, domnule vicepreședinte, vă dați demisia?“, a spus consilierul. Vicele CJA, Sergiu Bîlcea i-a răspuns că nu este în măsură să facă astfel de afirmații, în contextul în care, partidul din care face parte nu a inițiat proiecte pentru Arad.
La final, unii dintre aleșii județului au rămas fiindu-le pregătit un bufet, așa ca de final de an. Alții s-au grăbit însă să părăsească sala.

Recomandările redacției