Problema gunoaielor escaladează din nou, pentru că, practic n-a fost rezolvată niciodată. După ce am semnalat în repetate rânduri, situații din municipiu și județ, în care firmele de salubritate desemnate să gestioneze gunoiul, numai cu asta nu se ocupă, din nou, atragem atenția asupra situației de la Lipova și nu numai.

Problema vine de la aceeași firmă spre care au arătat cu degetul locuitorii din județ, precum și autoritățile, acestea din urmă dându-și inițial girul ca această societate să fie însărcinată cu responsabilitatea salubrizării. Este vorba de SC Grup Salubrizare Urbană SA, aflată în litigiu cu o altă companie. Deși s-a cerut oficial rezilierea contractului cu firma desemnată să adune gunoiul din zonele 2 şi 5 ale judeţului – GSU, se pare că, această cerere sa pierdut în hățișul birocratic, iar operatorul este liber… să nu-și facă treaba. De tras au însă arădenii care, stau de săptămâni întregi cu gunoiul neridicat, după ploi și câteva zile cu temperaturi de peste 30 de grade. Se strâng din nou mormane de gunoi, iar pentru perioada următoare se anunță… zile toride.

„Bătaie de joc pe bani publici“

Trebuie reamintit că, GSU  ar trebui să colecteze deșeurile din (zonele 2 și 5). Zona 2 cuprinde Chişineu Criş, Zărand, Zerind, Olari, Pilu, Grăniceri, Sintea Mare, Socodor, Mişca, Şepreuş și Şimand, iar zona 5 cuprinde Lipova, Bârzava, Birchiş, Bata, Ghioroc, Păuliş, Conop, Săvârşin, Şiştarovăţ, Petriş, Ususău, Zăbrani și Vărădia de Mureş.

„De la 1 Ianuarie 2019, la Lipova un contract nou de salubritate. Pe lângă contractul standard românesc, se mai specifică colectarea selectivă a gunoiului. Ei bine, pe 6 iunie 2019 au fost patru săptămâni de când firma GSU nu a venit să  ridice gunoiul. Aici mă refer la străzile cu case. În contract este specificat ca deșeurile să fie ridicate o dată pe săptamână.

Niciun fel de gunoi selectiv nu a fost colectat. Trebuia să primim saci pentru plastic, tomberoane pentru metal,sticlă. Nu am primit absolut nimic. Gunoiul se adună și se tot adună. Începe să miroase tot mai tare, plouă, se distruge, se alterează tot mai tare. E inuman ce ni se întâmplă. Noi suntem în Europa?! “, spune Cătălin Risti.

Dacă în unele zone din județ, situația s-a mai ameliorat acum un timp, în zonele 2 (Valea Mureşului) şi 5 (zona Chişineu Criş) lucrurile stau iar foarte prost. Săptămâni întregi, locuitorii au stat cu sacii şi cu containerele pline, pentru că Grup Salubrizare Urbană (GSU), firma care a câştigat licitaţia, nu și-a mai onorat obligațiile.

De reamintit ceea ce am mai semnalat și anume că, FCC Environment, firma care administrează staţiile de transfer din Bârzava şi din Chişineu-Criş, nu mai primește gunoaiele adunate de GSU. Și asta pentru că cei de la GSU nu şi-au plătit datoriile către FCC. În consecință, cei din urmă nu mai vor să preia gunoaiele adunate de GSU.

Revenind la situația semnalată la Lipova, locuitorii susțin că au încercat să ia legătura cu reprezentanții GSU, dar fără succes. „Dacă suni la firma de salubritate, nu răspunde nimeni. Noi, ca simpli cetățeni suntem ignorați total. Este bătaie de joc pe bani publici, pe banii noștri“, mai spune un localnic.

Hățișul birocratic

Potrivit informațiilor venite de la ADI Deșeuri, GSU a fost notificată vizavi de nerespectarea obligațiilor contractuale și sa dat un termen de 90 de zile pentru remediere, chiar luna trecută. Dacă după aceste 90 de zile, situația nu se remediază, se trece la rezilierea contractului. Abia apoi ar urma organizată o licitație pentru alegerea unui nou operator de salubritate, iar pe durata procedurii, activitatea de colectare ar trebui desemnată unui operator fiind o situație de avarie. Însă, în tot acst timp, arădenii sunt ceu care au de suferit, iar situația tinde să se agraveze.

De subliniat că există o comisie de monitorizare formată la directiva Prefecturii, din Direcţia de Sănătate Publică Arad, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, Agenţia pentru Protecţia Mediului Arad şi Garda de Mediu Arad. Această comisie ar trebui să analizeze situația din localitățile afectate.

GSU nu pot fi contactați, dar au Facebook

Deși nu au răspuns când au fost contactați telefonic, cei de la Grup Salubritate Urbană au o pagina de Facebook. Ce-i drept, nu este actualizată cam de când nu se ridică gunoaiele din unele localități. Pagina deserevea teoretic pentru anunțuri de ridicare a deșeurilor.

Și aici, pe profilul GSU, oamenii se plâng de proasta gestionare a deșeurilor. Sau mai degrabă, de lipsa activității de gestionare. „Aștept și aștept, poate vă îndurați să colecdtați gunoiul din Radna. Nu a fost ridicat de dou săptămâni“, scria Doina, o arădeancă, pe pagina de Facebook a GSU. Comentariile „curg“ pe pagina operatorului.

Dacă până acum, lucrurile nu sunt cât se poate de grave, un alt aspect face ca problema să ia proporții. Arădenii din județ au fost efectiv escrocați, pe fondul unui litigiu. În timp ce, GSU nu își onora obligațiile nici când nu avea un litigiu cu cealaltă societate, mulți arădeni din județ, buni platnici și de bună credință și-au plătit la început de an, taxa de colectare pe întreg 2019. Operatorul a acceptat plățile, dar vechiul patron a rămas cu toți banii.  Noii patroni nu rescunosc însă plățile, pentru că banii nu există, astfel că, mulți oameni ar putea ajunge să plăteacă din nou, pentru… lipsa unui serviciu.

Recomandările redacției