igasPartidul Democrat Liberal, prin vo­cea liderilor săi, şi-a manifestat de­zaprobarea faţă de declaraţia minis­trului de Externe Titus Corlăţean conform căreia blocarea accederii Româ­niei în Spaţiul Schengen la apropiatul Consiliu JAI de peste trei zile va determina Guvernul de la Bucureşti să scoată această chestiune de pe lista priorităţilor sale. Senatorul PD-L Traian Constantin Igaş a condamnat vehement atitudinea executivului USL, declarând că în aceste condiţii Guvernul acesta trebuie să-şi caute alt popor pe care să-l conducă. „Şeful diplomaţiei, acest Titus Corlăţean, îşi permite să calce în picioare munca noastră, a celor care am depus eforturi pentru a îndeplini din punct de vedere tehnic toate condiţiile impuse de UE, a personalului celor două ministere implicate în implementare. (…) Iar Titus Corlăţean, susţinut mai apoi de premierul Victor Ponta, dă o palmă Uniunii Europene în ajunul Consiliului JAI. Dacă Guvernul sus­ţine poziţia ministrului Corlăţean, atunci Guvernului îi trebuie alt po­por pe care să îl conducă, pentru că acest popor a ales calea europeană. Acest Guvern socialist trebuie să plece pentru ca România să îşi reia cursul”, a declarat senatorul Igaş.
El a mai spus că eforturile guver­nărilor anterioare ale PD-L în direcţia admiterii ţării în Spaţiul Schen­gen au fost deosebite, fără a enunţa ceva concret, dar a punctat pierderile economice care ar surveni neaderării la Schengen. „Ce înseamnă această amânare a României din punct de vedere economic? Înseamnă deca­laj în viteza de circulaţie a mărfurilor şi a fluxurilor de bani. Mai clar, o oră pierdută în vamă (cu toţii am văzut cât de mediatizate sunt cozile din vămi) costă jumătate de milion de euro la nivelul întregului parc de TIR-uri din ţară”, a declarat Igaş.
„Cei de la PD-L au petrecut ultimul an în genunchi”
Declaraţiile senatorului Igaş au provocat reacţia imediată a politicienilor din arcul guvernamental, aceştia reproşându-i fostului ministru de Interne ratarea primului termen de ade­rare şi-l îndeamnă la tăcere. „Traian Igaş este ministrul de interne care a ratat primul termen pentru adera­rea României la Spaţiul Schengen, în martie 2011. Măcar din acest motiv, trebuia să aibă decenţa să tacă”, a declarat preşedintele PSD Arad deputatul Dorel Căprar. „Cei din PD-L au petrecut ultimul an în genunchi în faţa politicienilor euro­peni, pentru a fi apăraţi de votul românilor dat la referendum”, a spus deputatul arădean. Căprar apreciază că abia Guvernul USL adoptă o poziţie de demnitate, pretinzând ca România să fie judecată corect şi primită în spaţiul Schengen pentru că îndeplineşte condiţiile prevăzute de tratatele europene şi îi invită pe politicienii de dreapta să ceară colegilor lor europeni să nu se mai opună admiterii României în Schengen. „În loc să în­cerce să mintă şi să manipuleze, aşa cum procedează senatorul Igaş, politicienii PD-L ar face bine să ob­ţină sprijinul colegilor lor europeni din PPE, cei care se opun nejustificat aderării României la spaţiul Schengen. Poate atitudinea popularilor europeni este generată tocmai de campania de denigrare a României de care s-au ocupat, din interese meschine de partid, cei de la PD-L”, a declarat Dorel Căprar.

Recomandările redacției